Paling over de Dijk als snelle oplossing voor vissterfte gemaal IJmuiden

19 juni 2023 Redactie Vismagazine Stichting Dupan

Het gemaal IJmuiden vormt een grote barrière voor trekvissen. Volgens schattingen heeft het gemaal een dodelijke werking op zo’n 10.000 trekkende palingen. Omdat een technische oplossing voorlopig uitblijft komt stichting Dupan met een tijdelijke: Paling Over De Dijk.

Bij Paling over de Dijk zetten beroepsvissers het water voor het gemaal af, vangen vrijwel alle palingen op en laten die voorbij het gemaal weer vrij. Dit jaar, in het trekseizoen van de palingen, kan deze oplossing al uitvoerbaar zijn. Het is volgens Dupan een goed werkende, tijdelijke oplossing die bewezen werkt.

Pomp gemaal

De commotie over het gemaal ontstond, toen bleek dat Rijkswaterstaat een kapotte pomp gaat vervangen door hetzelfde, voor palingen schadelijke type. Een aantal natuurorganisaties stond direct op hun achterste benen. Alex Koelewijn, voorzitter van DUPAN kijkt er genuanceerd naar: “Veiligheid gaat voor alles. Als zo’n pomp stuk is, dan kun je niet te lang wachten met het vervangen. Vervanging is nu gewoon nodig en uiteraard vinden wij het jammer dat er nog geen visvriendelijk alternatief voor handen is. Maar met ons project Paling Over De Dijk als tijdelijke maatregel kan veel van de schade voor de palingstand worden voorkomen.”

Paling over de Dijk

Paling over de dijk klein (© Stichting Dupan)

In 2022 werden, bijvoorbeeld, in de Rijn bij Maurik zo’n 10.000 migrerende palingen door middel van Paling over de Dijk onbeschadigd voorbij het stuwcomplex geholpen. Dit bracht de totale sterfte op die plek terug tot ruim onder de 5%. Ook op andere plekken in Nederland werd het project succesvol uitgevoerd. Daarmee is Paling Over De Dijk bewezen effectief als tijdelijke maatregel op belangrijke migratieroutes.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?