Op pad met MSC-gecertificeerde visserijen

17 juli 2012

De zeebaarsvissers van de Vereniging van Beroepsmatige Handlijnvissers (VBHL) en de mosselkwekers van de Vereniging Zeeuwse Hangcultuurkwekers. lieten vorige week bezoekers in de haven van Neeltje Jans een kijkje achter de schermen nemen. Beide visserijen mogen het MSC-keurmerk voor duurzame visserij op hun producten voeren. De bezoekers mochten in de ochtend meehelpen de vangst van de dag binnen te halen.

Zo namen de zeebaarsvissers een kleine groep mee de Noordzee op, om voor anker te gaan bij een wrak waar zij op traditionele manier hun hengels uitgooiden. Met succes: de vissers slaagden erin om 2 zeebaarzen binnen te halen, een prachtig resultaat voor een ochtend met windkracht 6 op zee. De mosselkwekers op hun beurt lieten hun hangcultures in de Zeeuwse Delta zien en brachten daarna een bezoek aan de mosselverwerking bij Viskwekerij Neeltje Jans. Op die manier konden de gasten het hele duurzame proces met eigen ogen zien: van zaad invangen tot de oogst en verwerking van de volwassen mosselen.

Bart van Olphen

Vervolgens stonden de verse zeebaars en de mosselen in het middelpunt van een uitgebreide kooksessie, waarbij kok en visexpert Bart van Olphen zijn gasten de smaak van de Zeeuwse zee liet proeven. “Zeebaars is een delicatesse die ook voortreffelijk past bij een heerlijke zomerse barbecue,” aldus Bart van Olphen. Bart van Olphen is oprichter van Fishes (http://www.fishes.nl/) en zet zich in voor duurzame visserij. (bron: MSC, foto: Ester van Haut)

Altijd op de hoogte blijven?