Nieuw boek verschenen over de paling

12 juli 2022 Redactie Vismagazine

Onlangs verscheen Het Grote Palingboek. Hierin vertellen auteur Robert van der Broek en fotograaf Marco Bakker het verhaal van de Europese aal (Anguilla anguilla). Ze geven een historisch onderbouwde verklaring voor de opkomst, teruggang en voorzichtige comeback van onze paling door de jaren heen.    

Met foto’s van vissers, rokers, verwerkers en detaillisten schetst Het Grote Palingboek een beeld van de ambachtelijke palingsector en van campagnes voor een duurzame toekomst, zoals uitzet en kweek. Het Grote Palingboek vraagt zich ook af hoe bedreigd paling op dit moment is en welke obstakels het dier moet overwinnen om de trek van zout naar zoet water te overbruggen. De auteurs bezochten vissers en rokers rondom de voormalige Zuiderzee, de Friese Meren, het rivierengebied en de Zeeuwse wateren en spraken met biologen en wetenschappers.

Glasaal

Daarnaast is er een hoofdstuk gewijd aan de glasaaltrek voor de kust van Bretagne. De auteurs kregen toestemming om mee te gaan met Sustainable Eel Group-gecertificeerde vissers. Deze vissers mogen ’s nachts volgens een strikt quotum glasaal vangen en een klein deel daarvan houden (40%); de rest moet worden uitgezet in de binnenwateren van Bretagne om de palingpopulatie te verbeteren.

Paling uitgezet

Ook in Nederland wordt paling uitgezet, om het bestand te verbeteren waar de natuurlijke intrek te laag is. De palingsector zamelt zelf jaarlijks een miljoen euro in door afdrachten in het fonds van DUPAN (Duurzame Palingsector Nederland). Met die afdrachten worden allerlei projecten bekostigd, waaronder de uitzet van miljoenen glasaaltjes en honderdduizenden pootaaltjes in de Nederlandse binnenwateren. Ook het project ‘Paling over de dijk’ levert een bijdrage aan de verbeterde palingstand. Elk jaar wordt uittrekkende schieraal weggevangen voor blokkades, zoals stuwen, gemalen en waterkrachtcentrales. De vangst wordt letterlijk over de dijk geholpen, zodat de schieralen een vrije doortocht hebben naar zee. De auteurs zagen met eigen ogen hoe dikke schieralen een zekere dood werd bespaard.

Recepten

Het Grote Palingboek zet alle mythen en fabels af tegen de feiten. Als bonus delen de sterrenchefs Michel van der Kroft , Martin Kruithof en Soenil Bahadoer hun lekkerste palinggerechten. “Dit prachtig vormgegeven boek laat zien dat natuurbeheer en het eten van paling elkaar niet hoeven uit te sluiten. En dat hoopvolle initiatieven zelfs uit onverwachte hoek kunnen komen. De vraag dringt zich op, of we niet beter kunnen samenwerken om ook in de toekomst van paling te blijven genieten, zowel in het wild als op ons bord”.

Auteur:  Robert van der Broek
ISBN: 9789460229992
Prijs: 34,50

Dit boek is te koop bij Libris of andere lokale boekhandels. Steun de boekhandel en koop lokaal!

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?