Tijdens de nieuwjaarsreceptie van DUPAN ontvingen dertien Nederlandse palinghandelaren en acht palingkwekerijen in Wageningen het SEG Standard 6.0-certificaat. Dit certificaat staat garant voor een verantwoord palingproduct.

De bedrijven ontvingen deze certificering na een complete audit van het onafhankelijke, Britse certificeringsbureau Control Pesca. De gecertificeerde bedrijven zijn allen aangesloten bij NeVeVi of NeVePaling.

Van vangst tot bord

SEG-gecertificeerde palingproducten zijn traceerbaar van ‘vangst tot bord’. De consument heeft daarmee de garantie dat het palingproduct binnen het Europese vangstquotum is verkregen en voldoet aan de eisen die gesteld worden aan verantwoorde visserij en aquacultuur. Inmiddels is 40 procent van de glasaalvisserij in Europa gecertificeerd volgens de SEG-Standard.

Met de nieuwste versie van de SEG-standaard worden sterfte en bijvangsten sterk gereduceerd. Maar bovenal garandeert de certificering een waterdichte administratie van vangst en handel, waardoor illegale smokkel in glasaal wordt bemoeilijkt.

Nederlandse palingsector

Met de nu gecertificeerde bedrijven is het overgrote deel van de Nederlandse palingsector vertegenwoordigd. Naar schatting leveren deze bedrijven 80 procent van alle paling die in winkels, op markten en in de horeca verkrijgbaar is.

Sustainable Eel Group 

De Sustainable Eel Group (SEG) is een internationale samenwerking van wetenschappers, natuurbeschermingsgroepen, de commerciële sector en adviseurs. Deze non-profit, niet-gouvernementele organisatie (NGO) is gericht op het herstel van de Europese paling.

De visie van SEG is: gezonde populaties van wilde paling, verspreid over hun natuurlijke leefgebied, vervullen hun rol in het aquatisch milieu en ondersteunen duurzaam gebruik ten behoeve van gemeenschappen, lokale economieën en tradities.

Altijd op de hoogte blijven?