Foto: Marine Stewardship Council (MSC)

Visspeciaalzaak Koning in Amstelveen is de 24ste ASC- en MSC-gecertificeerde viswinkel. Een belangrijke stap voor de Volendammer eigenaren Nico Schokker en Jan Tol. “Deze tijd maakt ons nog bewuster van keuzes die we kunnen maken. Wij willen hieraan bijdragen en consumenten de optie geven om te kiezen voor kwaliteit, voor gezond én voor duurzaam.” 

Onafhankelijke groepscertificaathouder DuraCert beoordeelde het traject naar MSC-certificering. De Marine Stewardship Council (MSC) is al een aantal jaar bezig het contact met visspecialisten te versterken. “Juist de visspecialist heeft gedegen kennis van vis en van duurzaamheid", zegt Jan van Keulen, commercial manager van MSC. "De MSC kiest voor een groeiend landelijk netwerk van gecertificeerde visspecialisten. Deze worden door ons ondersteund met trainingen, beeldmateriaal en mooie promotiecampagnes voor duurzame vis.” Hij is heel blij dat hij visspeciaalzaak Koning als MSC-visspecialist kan verwelkomen. “Dat juist een bestuurslid van de branchevereniging VNV kiest voor MSC-certificering bevestigt dat we op de goede weg zijn”.

MSC-certificering

Inmiddels zijn er in Nederland meer dan honderd soorten vis MSC-gecertificeerd, waardoor het voor een visspecialzaak ook makkelijker wordt om een gevarieerd aanbod van duurzame MSC-gecertificeerde vis aan te bieden. Populaire soorten als schol, kabeljauw, koolvis, zalm, haring en schelpdieren als mosselen, kokkels en oesters zijn ruim beschikbaar (zie het overzicht van beschikbare soorten op de website van MSC).

Duurzame visserij

Kort samengevat is een visserij duurzaam wanneer minder vis uit de zee wordt gehaald dan nodig is om de volgende generatie van dat visbestand weer op hetzelfde niveau te brengen. Duurzame visserij volgens de MSC-standaard betekent meer dan alleen de instandhouding van een visbestand. De MSC-standaard is de meest gehanteerde definitie van duurzame visserij wereldwijd en is samen met visserijexperts, wetenschappers en natuurbeschermingsorganisaties ontwikkeld. Het omvat drie principes:

  1. Het instandhouden van gezonde visbestanden.
  2. De visserij heeft minimale effecten op het mariene ecosysteem
  3. Er is sprake van goed management, regulering en toezicht.   

MSC-traceerbaarheidsstandaard

Op dit moment zijn in ongeveer 70 landen meer dan 38.000 producten met MSC-keurmerk verkrijgbaar, afkomstig van 370 visserijen. Het MSC-keurmerk waarborgt de traceerbaarheid hiervan, van oceaan tot op het bord. Die ketentransparantie is ook van belang voor de visspecialist en de consument. Consumenten die het bekende MSC-keurmerk zien, kunnen erop vertrouwen dat de vis ook echt uit een duurzame visserij komt.

Altijd op de hoogte blijven?