Mosselvissers teruggefloten

6 april 2012

Tien van de 22 mosselschepen hebben het opgeviste mosselzaad uit de Oosterschelde van afgelopen week niet mogen uitzaaien in de Waddenzee. Het bestuur van PO-mossel en het ministerie van EL&I hebben dat bepaald na het uitlezen van de blackbox-gegevens nog dezelfde dag.

Diverse schippers zijn buiten het boekje gegaan door op hun eigen kweekperceel buiten de met coördinaten aangegeven Sasi-vakken te vissen. Een Sasi-vak is een gedeelte van of een complete kavel die tijdens eerdere monsternames geschikt is verklaard om het betreffende zaad naar de Waddenzee te transporteren. Alles dat buiten de in de plotters geregistreerde coördinaten op de Oosterscheldebodem ligt mag niet verplaatst worden. PO-secretaris Hans van Geesbergen stelt: “Van meet af aan hebben we gehamerd op de beperkingen in de werkwijze. Lijn is lijn op de Sasi-percelen. Er is een verplaatsingsbeleid en een exotenbeleid. Mosselzaad van buiten de Sasi-percelen mag niet verplaatst worden. Iedereen dient zich aan deze regels te houden.”

De meeste mosselvissers reageerden emotioneel en teleurgesteld. "Dit heeft te maken met gewenning van de sector, die nog steeds vanuit zijn eigen vispraktijk opereert", verklaart Van Geesbergen. “Het luistert tot op de meter nauwkeurig. Een overschrijding van vijftig meter is al een beletsel voor de vergunning.”

Twaalf schippers hebben zich wel aan de regels gehouden en het zaad in de Waddenzee uitgestrooid.

Altijd op de hoogte blijven?