Minder aanvoer en hogere prijzen op visafslagen in 2022

6 februari 2023 Redactie Vismagazine Paul Einerhand via Unsplash
Foto: Paul Einerhand via Unsplash

De visserij verkeert in zwaar weer en dat merken ook de visafslagen. In 2022 kregen zij te maken met minder aanvoer, maar vanwege de hoge visprijzen steeg de omzet wel met bijna tien miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Overlegorgaan Visafslagen (NOVA) die gepubliceerd werden op Visserij.nl.

Vanwege de hoge brandstofprijzen, bleven veel kotters in de haven omdat uitvaren meer kostte dan het opleverde. Daarnaast kwam de overheid met de saneringsregeling waar veel kottervissers zich voor aanmelden. Dit alles zorgde voor minder aanvoer van zeevis.

Totale omzet Visafslagen

Omzet visafslag 2023

Bron: Visserij.nl

In totaal werd er in 2022 52 miljoen kilo garnalen en vis aangevoerd, waarvan 40 kilo vis. Dit is een daling van bijna 20 procent ten opzichte van 2021. Toen was de aanvoer nog 65 miljoen garnalen en vis. Dit was laag, in 2018 was de aanvoer ruim 88 miljoen kilo. Vanwege de schaarste stegen wel de prijzen. In totaal lag de omzet van de Nederlandse Visafslagen op 266,2 miljoen. Met de omzet van garnalenafslag Zoutkamp erbij wordt dit krap 282 miljoen euro.

Actie

“Duidelijk is wel dat er afslaglocaties door hun kritische massa zakken en in actie zullen moeten komen”, zegt NOVA-voorzitter Johan van Nieuwenhuijzen. “Nog niet zo heel lang geleden werd er 100 miljoen kilo vis geveild, nu zitten we op nauwelijks de helft.” Hij benadrukt dat de visafslagen “met elkaar in gesprek moeten blijven om het goed te doen om de dienstverlening, serviceniveau en kosten te beheersen.”

België

In België verwerkten de visafslagen Zeebrugge en Oostende in totaal 13.087 ton vis. Dit was 5,5 procent meer dan in 2021. Ook hier stegen de visprijzen wat leidde tot een omzet van ruim 78,1 miljoen euro, een stijging van 31 procent. Tong, zeekat en pladijs waren de belangrijkste soorten.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?