Met de kop in de wind

6 januari 2020

Het is één van de oudste beroepsgroepen ter wereld: de visserij. Ook Nederland kent een eeuwenoude traditie van het vissersambacht. Nog steeds zijn er traditionele vissersfamilies die al meer dan 300 jaar bestaan. Volgens Gees R. van Hemert, auteur van het boek ‘Met de kop in de wind’, is dit te danken aan de manier waarop de kennis wordt overgedragen van generatie op generatie. “Het vissersambacht (…) valt alleen in de praktijk te leren. Dat geeft een gedrevenheid die vast lijkt te liggen in de genen van oude vissersfamilies.”

Gedrevenheid of niet, Van Hemert wijst ook op het onzekere bestaan van vissers. Volledig afhankelijk van het weer, natuurgebieden en regelgeving, is het niet altijd makkelijk voor vissers om het hoofd boven water te houden. Hoe hebben vissers de afgelopen decennia hun bedrijven toch succesvol gemaakt? Wat is er in de loop van de tijd veranderd? Staat er een nieuwe generatie klaar die dit intensieve beroep wil voortzetten? In hoeverre moet de visserij vernieuwen om het oude vissersbedrijf in leven te houden? Of wordt het vissen door moderne wet- en regelgeving te veel aan banden gelegd waardoor er geen winst meer aan te behalen valt? Veel relevante vragen waar Van Hemert een antwoord op probeert te vinden.

‘Met de kop in de wind’ bestaat uit vier hoofdstukken waarin verschillende soorten visserij worden belicht: zeevisserij, kustvisserij, binnenvisserij en de schelpdierencultuur. Vijfentwintig verschillende oude vissersbedrijven uit alle vier categorieën worden door Van Hemert geïnterviewd. Centraal staat de geschiedenis van het bedrijf en de veranderingen die het bedrijf hebben gevormd. De verhalen worden geïllustreerd met levendige foto’s (in kleur en zwart-wit) en zijn rijkelijk voorzien van kaders waarin de verschillende generaties beroepsvissers worden genoemd. Voor de liefhebber zijn er ook informatieve tekstkaders waarin de technische aspecten van het vissen belicht worden. Tenslotte zijn een bronnen- en
begrippenlijst toegevoegd aan het boek.

Van Hemert is een gepassioneerd schrijver. Woonachtig en werkzaam in Zeeland sinds 1986, heeft ze het vissersleven lange tijd van dichtbij meegemaakt. Al sinds 2005 publiceert ze over de Zeeuwse visserscultuur en het beroepsvissen. Dit boek leest niet heel makkelijk weg, maar met ruim 300 pagina’s, is ‘Met de kop in de wind’ een uitstekend boek voor vakgenoten, wetenschappers en politici. Kortom: de geïnteresseerde en de met visserij bekende lezer. Eerder publiceerde Van Hemert al ‘Zin in Zeeland’ en ‘Vissen op Zeeuwse grond’.

Met de kop in de wind van Gees van Hemert is verkrijgbaar bij Bazarow, de online boekhandel die meer dan 1,5 miljoen titels binnen 24 uur kan leveren.

Titel: Met de kop in de wind | ISBN: 9789059569454 | Prijs: € 34,99

Altijd op de hoogte blijven?