Lichaam schipper Jan Kramer gevonden in Z 85

13 februari 2015

Duikers van de marine hebben afgelopen woensdag een lichaam in de gezonken Urker kotter Z 85 Morgenster gevonden. Na identificatie donderdagmiddag bleek dit schipper Jan Kramer van de Z 85 te zijn. Daarmee zijn de beide Urker opvarenden van het schip geborgen.

De Portugese opvarende Americo dos Santos Martins is nog vermist. De marine gaat ervan uit dat hij zich niet in of rond het schip bevindt. Het marineschip Zr. Ms. Luymes heeft daarom het zoeken gestaakt.

 

Scheepswrak

Vanaf de Zr. Ms. Luymes was de Koninklijke Marine sinds een week intensief bezig met het zoeken naar de lichamen van de twee nog vermiste opvarenden. Na het vinden van het lichaam van Jan Kramer verliet het marineschip ’s avonds de zoeklocatie richting Den Helder. Over de berging van het scheepswrak is nog geen duidelijkheid.

 

Betrokkenheid

Op Urk heerst dankbaarheid over de vondst, omdat er nu afscheid genomen kan worden. In een reactie op de website Het Urkerland zegt burgemeester Pieter van Maaren: “Er is niets ergers dan een zeemansgraf en de onzekerheid die hiermee gepaard gaat. Daarom hoop ik van ganser harte dat het lichaam van de vierde opvarende ook gevonden zal worden.”

De burgemeester roemt verder de betrokkenheid van de Urker samenleving: “Het getuigt van een grote saamhorigheid dat velen op welke wijze dan ook op zee en aan de wal, een bijdrage hebben geleverd aan deze zoekactie. Deze betrokkenheid is bijzonder en symboliseert de Urker samenleving.”

 

Altijd op de hoogte blijven?