Hondshaai Vis van het Jaar in Vlaanderen

15 januari 2015

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft samen met de Vlaamse visserij de hondshaai uitgeropen tot Vis van het Jaar 2015. De vis krijgt daarmee een jaar lang een extra duw in de rug, waardoor ook de consumptie zal stijgen. Wat aanvoer betreft bekleedt hondshaai de negende plaats in de visveilingen. Maandelijks wordt 40 à 50 ton van de vis aangevoerd, in totaal een 500 ton per jaar met aanvoerpieken in het voor- en najaar. Dankzij de investering in duurzame visserijtechnieken is de vangst duurzaam te noemen.

Smaakvol

De laatste jaren is er sprake van een gestage stijging in de consumptie, van 145 ton in 2008 naar 177 ton in 2014. Over de consumptie in de horeca zijn geen cijfers beschikbaar, maar volgens de NortSeaChefs is hondshaai een smaakvolle vissoort met veel potentieel die zeker een plaats verdient in restaurants.

Graatloos

Hondshaai is zoals andere haaiensoorten een kraakbeenvis en bevat geen graten. Hij is klein, langgerekt en slank van vorm, zelden langer dan 60 cm. In de Vlaamse handel is hondshaai vrijwel altijd gefileerd verkrijgbaar. Schoongemaakt, gestroopt en in moten versneden lijkt hij sterk op paling. Vroeger werd hij bijgevolg wel eens als 'zeepaling' verkocht. In tegenstelling tot paling is hondshaai een magere vissoort met gemiddeld 0,7 g vet per 100 g visvlees.

Altijd op de hoogte blijven?