Haringhandel optimistisch

1 juni 2012

Er zal bij de start van het haringseizoen op 6 juni as. voldoende maatjesharing van goede kwaliteit voorhanden zijn, zo meldt de Nederlandse haringhandel vanuit Skagen in Denemarken. ‘De haringaanvoer kwam deze week goed op gang en dankzij het mooie weer was er voldoende voedsel aanwezig waardoor de haring lekker heeft kunnen gedijen’, aldus Luc Ouwehand namens de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging.

Jaarlijks wordt er zo’n 25.000 ton (25 miljoen kilo) haring gebruikt voor de verwerking tot maatje. De vangst en verwerking vindt voor het grootste deel in Scandinavië plaats, voornamelijk in het Noorse Egersund en in Denemarken (Skagen), waarbij de ene helft uit Noorwegen komt en de andere helft in Denemarken wordt aangeland en verwerkt.

‘Door adequaat beheer van het haringbestand en een lagere natuurlijke sterfte zien we de hoeveelheid haring in de vangstgebieden flink toenemen,’ aldus Werner Larsson, die een aantal schepen en een verwerkingsfabriek in Skagen exploiteert. De jaarklassen 2007 en 2008 (= haring geboren in dat jaar), welke nu geschikt zijn om tot maatje te verwerken, blijken veel groter dan wetenschappers eerder dachten.

In Nederland eten we zo’n 76 miljoen haringen per jaar van de 180 miljoen haringen die worden geproduceerd. Duitsers happen 90 miljoen haringen weg en onze Zuiderburen 14 miljoen stuks. Volgende week woensdag (6 juni) gaat het haringseizoen officieel van start met de veiling van het eerste vaatje Nieuwe haring in Scheveningen. De opbrengst gaat dit jaar naar het Jeugdsportfonds, die het voor minder bemiddelde kinderen mogelijk maakt te sporten bij een sportvereniging. Op zaterdag 9 juni vindt traditiegetrouw Vlaggetjesdag in Scheveningen plaats.

Altijd op de hoogte blijven?