Europese vissers sluiten zich aan bij de boerenprotesten

12 maart 2024 Paul Einerhand via Unsplash
De Europese visserijsector steunt de eisen van de boeren. Sterker nog, in Frankrijk en Spanje sluiten ze zich erbij aan. Boeren en vissers protesteerden onlangs samen in Madrid en Boulogne sur mer.

De boeren demonstreren al langere tijd tegen het landbouwbeleid van de Europese Unie. De afgelopen weken vonden er onder andere protesten plaats in Spanje, Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. In de visserijsector heerst dezelfde onvrede over de Europese regels. Het is daarom niet vreemd dat vissers in Spanje en Frankrijk zich aansluiten bij de protesten tegen “het Brussels dictaat”.

Gedeelde zorgen

“Europêche deelt de frustratie van boeren over het onevenwichtige en onwerkbare Europese beleid dat onze bedrijven in de hele EU wurgt”, zegt Daniel Voces de Onaíndi van Europese visserijorganisatie Europêche tegen Euractiv. Hij spreekt van “gedeelde zorgen” over de regels van het gemeenschappelijke Europese beleid voor landbouw en visserij.

Daling visproductie

ALs voorbeeld voor de visserij geeft Europêche het actieplan dat de Europese Commissie op 21 februari presenteerde om “mariene ecosystemen te beschermen en te herstellen voor een duurzame en veerkrachtige visserij.” Hierin stelde de commissie onder andere een verbod voor op de bodemvisserij in natuurgebieden. Volgens landbouwvakbonden als Copa en Cogeca heeft de Farm to Fork-strategie gezorgd voor een daling van ongeveer 15 procent van de landbouwopbrengsten. Europêche voorziet eenzelfde effect op visproductie als de plannen van de Europese Commissie doorgang vinden. De organisatie waarschuwt voor een daling van 25 procent.

Concurrentiepositie

Door de daling van de productie neemt nu de import van landbouwproducten toe. Europêche wijst erop dat 70 procent van de in Europa geconsumeerde zeevruchten al uit derde landen wordt geïmporteerd en pleit ervoor dat zowel de Europese landbouw als de visserij juist de concurrerende positie ten opzichte van internationale visproducenten moeten herwinnen.

Gezamenlijke protesten

De overeenkomsten tussen beide sectoren zorgde ervoor dat de Spaanse en Franse vissers en boeren de afgelopen weken de handen ineensloegen. Op 26 februari gingen de Spaanse vissers en boeren gezamenlijk de straat op in Madrid en op 9 maart deden hun Franse collega’s hetzelfde in de vissersplaats Boulogne sur mer.

Oproep aan Europa

De Europese Commissie heeft inmiddels een aantal concessies aan de boeren gedaan. Het gaat hierbij om “een vereenvoudiging van sommige maatregelen en het toestaan van uitzonderingen op de regelgeving”. De Europese visserijsector roept de Europese autoriteiten op om dit ook voor de vissers te doen. “Om de verschillende doelstellingen van de EU Green Deal en het gemeenschappelijk visserijbeleid van de EU opnieuw in evenwicht te brengen door de sociaal-economische en voedselzekerheidsdimensies te versterken”, aldus Europêche.

Bron: Euractiv

Altijd op de hoogte blijven?