Europa ontwikkelt vissersvaartuig van de toekomst

4 maart 2024 Willem den Heijer
Europa trekt 2.2 miljoen euro uit voor de ontwikkeling van het vissersvaartuig van de toekomst. Daarvoor deed de Europese Commissie onlangs een oproep om met voorstellen te komen voor de ontwikkeling van een demonstratieschip. De energietransitie staat centraal in dit proefproject.

Met de investering in de ontwikkeling van een duurzaam demonstratieschip geeft de Europese Commissie invulling aan de belofte om innovaties op vissersvaartuigen verder te testen. De bouw van het demonstratieschip met alternatieve voorstuwingstechnologieën en innovatieve energieoplossingen moet de haalbaarheid van dergelijke innovaties aantonen.

Versterken visserijsector

De Europese Commissie wil met het proefproject de visserijsector op drie manieren versterken:

  1. Innovatie moet zorgen voor een grotere brandstofonafhankelijkheid. Door de afhankelijk van fossiele brandstoffen te verminderen, heeft de sector minder last van prijsschommelingen waarmee stabiliteit op lange termijn wordt gewaarborgd.
  2. De commissie wil de economische veerkracht verbeteren. Lagere brandstofkosten moeten leiden tot een grotere financiële levensvatbaarheid voor visserijbedrijven.
  3. En tot slot milieuvoordelen. Door de broeikasemissies te verminderen draagt de sector bij aan een schonere oceaan en gezondere vispopulaties.

Voorstellen kunnen tot 11 juni 2024 worden ingediend. De Europese Commissie selecteert tegen het einde van het derde kwartaal van 2024 de voorstellen. Voor belangstellenden is er op maandagmiddag 18 maart een online informatiesessie ingepland.

Bron: Nederlandse Vissersbond

Altijd op de hoogte blijven?