Het aantal grote volwassen palingen, of schieralen, die onder andere bij de waterkrachtcentrales bij Maurik en Lith passeren, is sinds 2013 opvallend gestegen. Dat meldt Stichting Dupan in een persbericht. Volgens de stichting is de hoeveelheid palingen (in kilo’s gemeten) zelfs bijna verdubbeld in 2019. Ook elders in Nederland zagen projectmedewerkers van ‘Paling Over De Dijk’ sterke stijgingen.

Foto: Stichting Dupan

De palingen werden opgevangen bij pompgemalen en waterkrachtcentrales tijdens het trekseizoen van palingen tussen begin september en eind november. Met het project Paling Over De Dijk helpen beroepsvissers geslachtsrijpe palingen voorbij gemalen en centrales, om te voorkomen dat ze gedood worden door pompen of turbines van deze obstakels. De palingen trekken daarna naar de Noordzee en zwemmen de oceaan over naar de Sargassozee, het gebied van de Bermudadriehoek. Daar zorgen ze voor jonge palinkjes die over ongeveer een jaar, met honderden miljoenen tegelijk, weer terugkomen aan de Europese kusten.

De toename van de grote palingen in rivieren en in andere wateren, wijst mogelijk op een stijgende palingstand. In november 2019 constateerde ICES ook al een stijgende hoeveelheid jonge palinkjes aan de Franse kusten.

Het project Paling Over De Dijk maakt in 2019 de uittrek van zo’n 9.000 volwassen vrouwtjespalingen mogelijk, elk goed voor miljoenen jonge palinkjes. Het project wordt gefinancierd door de sector, de overheid, nutsbedrijven en waterbeheerders.

Altijd op de hoogte blijven?