Foto: Pixabay

Bij de waterkrachtcentrales van Alphen in de Maas en Maurik in de Rijn, zijn de afgelopen anderhalve maand 4.500 geslachtsrijpe, veelal een meter lange, 10 cm dikke palingen opgevangen. Dat laat Stichting DUPAN weten in een persbericht.

Sinds zes jaar helpt Stichting DUPAN op deze plaatsen, samen met Vattenfall en beroepsvissers, de naar zee trekkende palingen om langs de centrales te komen. De waargenomen aantallen palingen waren echter nog nooit zo groot als dit seizoen, dat pas halverwege is.

Stichting DUPAN organiseert ieder jaar van september tot en met november, het trekseizoen van palingen, het project Paling Over De Dijk. Beroepsvissers helpen met dat project geslachtsrijpe palingen langs gemalen en waterkrachtcentrales. Hiermee wordt voorkomen dat de palingen gedood worden door pompen of turbines van deze obstakels. De palingen trekken naar de Noordzee en zwemmen de oceaan over naar de Sargassozee, het gebied van de Bermudadriehoek. Daar zorgen ze voor nageslacht, waardoor honderden miljoenen glasaaltjes weer terug kunnen komen aan de Europese kusten.

De toename van de palingen in rivieren, maar ook in andere wateren, wijst mogelijk op een stijgende palingstand. Het project Paling Over De Dijk levert in elk geval een flinke bijdrage aan de uittrek van springlevende, geslachtsrijpe palingen. Inmiddels worden dergelijke projecten naar Nederlands voorbeeld op meerdere plekken in de wereld toegepast. Het project duurt nog voort tot het einde van het trekseizoen, rond eind november.

Altijd op de hoogte blijven?