Bultrugwalvissen vissen met luchtbelletjes

18 oktober 2019 Cécile Janssen, Foodlog

Nu het pulsvissen (vissen van de zeebodem opjagen met kleine stroomstootjes) door het Europees parlement is verboden, zijn vissers naarstig op zoek naar nieuwe innovatieve - en milieusparende - vismethodieken.

Ze zouden eens kunnen kijken hoe bultrugwalvissen het doen. Die blijken te vissen met luchtbelletjes.

Walvisonderzoekers van de Alaska Whale Foundation slaagden er in beelden te maken van de 'luchtbelnetten' die bultruggen om hun prooi leggen. Ze gebruiken zowel drones als met zuignappen op de walvissen aangebrachte onderwatercamera's voor een fascinerend kijkje in de jachtmethode van deze walvissen. De beelden werden gemaakt voor een onderzoek naar de daling in aantallen van de bultruggen, aldus de DailyMail. Klimaatverandering en minder voedsel - door overbevissing - zouden daar oorzaken voor kunnen zijn. Jaarlijks trekken 's zomers zo'n 3.000 bultruggen van Hawaï naar Alaska om er te eten; er overwinteren er zo'n 10.000 bij Hawaï.

De bultruggen vissen door in een spiraal te zwemmen en daarbij steeds pufjes luchtbellen uit te blazen. De bellen drijven de prooidieren - krill en kleine visjes - bij elkaar en alles wat de bultrug nog hoeft te doen is boven water de vangst 'opscheppen' door zijn (of haar) bek open te doen.

Altijd op de hoogte blijven?