400.000 palingen uitgezet in Friesland

13 juni 2012

Gisteren, 12 juni, zijn in het Friese Tjeukemeer en Sneekermeer 400.000 pootaaltjes uitgezet in het kader van het herstelproject ‘Uitzet glas- en pootaal’. Dit project wordt geleid door het Productschap Vis. Een schoolklas van basisschool De Trieme uit Sintjohannesga was getuige van de tewaterlating van de palingen. Zij waren onlangs de eerste klas die het nieuwe lespakket ‘Lars en Liz en het mysterie van de paling’ op school hebben behandeld.

Maar liefst 1.200 kilo pootaaltjes is aangeschaft voor een bedrag ad €100.000, verdeeld over het Friese Tjeukemeer en Sneekermeer. Afhankelijk van de groeisnelheid en de natuurlijke sterfte zullen volgens de bekend zijnde rekenmodellen van de zeven pootaaltjes er vier een natuurlijke dood sterven. Van de resterende drie aaltjes worden er veelal twee een ‘mannetje’ en één een vrouwtje. Als dit vrouwtje naar de paaigronden zwemt, kan zij ruim een miljoen larven produceren. Voor een gezonde toekomst van de paling zijn de meest effectieve beheermaatregelen noodzakelijk. Uitzet van pootaal is er daar een voorbeeld van, net als de uitzet van de kleinere glasaal en het naar zee terugbrengen van geslachtsrijpe paling.

De uitgezette pootaal is afkomstig van glasaal die voor riviermondingen in Frankrijk en Zuid-Engeland is weggevangen en die in een Nederlandse kwekerij enkele maanden is opgekweekt om hem weerbaarder te maken. Wanneer de pootaal is opgegroeid tot volwassen dieren kunnen ze vrij uitzwemmen naar de paaigronden in de Sargasso Zee om voor nageslacht te zorgen. De Friese wateren zijn gekozen vanwege het schone water en bodem en de mogelijkheid voor vrije uittrek van de aal.

Voor het bijdragen aan het herstel van de palingstand door het uitzetten van jonge paling heeft de Nederlandse overheid een bedrag van € 1,5 miljoen gereserveerd. In de periode van 2010 – 2013 wordt jaarlijks € 375.000 beschikbaar gesteld.

Altijd op de hoogte blijven?