Nieuwe windreus

28 november 2023 Johan Nooitgedagt, Voorzitter Vissersbond

De windmolenrevolutie waait door ons land en onze zeeën. Overal zie je ze oprijzen, de reuzen die zogenaamd schone energie opwekken. Maar als je naar de toekomst kijkt, wordt het landschap steeds voller en de Noordzee wordt ook niet gespaard. De horizonvervuiling wordt alleen maar groter. Er komen innovatieve oplossingen om ruimte te besparen, zoals de drijvende windturbines van de Noorse start­up World Wide Wind (WWW).
Windenergie is een door de politiek gekozen cruciale bron van elektriciteit. Traditionele windturbines staan vast op het land, maar door de beperk­­te ruimte is het vinden van geschikte locaties een uitdaging geworden. Daarom worden steeds meer windturbines in zee geplaatst, waar de wind onbelemmerd kan waaien. Doordat de Noordzee relatief ondiep is, kunnen vaste windturbines relatief eenvoudig worden geïnstalleerd op – een beperkt aantal – locaties dichtbij de kust. Hierdoor worden onze visgebieden en de uitzichten op zee flink belemmerd.

Futuristische constructies

De innovatie komt van WWW, dat een nieuwe benadering heeft ontwikkeld: drijvende windturbines. Deze futuristisch ogende constructies kunnen op diepere plekken in de Noordzee worden geplaatst, verder van de kust af. Ze bestaan uit hoge, verticale torens die boven het wateroppervlak uitsteken. Met een indrukwekkende hoogte van 400 meter en een capaciteit van 40 megawatt, kunnen ze een substantiële hoeveelheid elektriciteit opwekken om tienduizenden huishoudens van energie te voorzien. 
In essentie werken drijvende winmolens op dezelfde manier als hun ‘landgenoten’. De draaiende wieken vangen de wind op, die vervolgens wordt omgezet in elektriciteit. Het grote verschil is dat de toren op een drijvend platform staat. Dit platform is zo ontworpen dat het stabiel blijft, zelfs op ruwe zee. Het drijvende systeem maakt het mogelijk om dieper water te benutten, waar het windaanbod vaak sterker en stabieler is. Naast het feit dat ze helpen om meer ruimte te benutten, bieden drijvende windturbines nog een ander voordeel. Ze kunnen in diepere delen van de Noordzee worden geplaatst, ver weg van de kustlijn en de meeste vogelroutes. Dit kan helpen om verstoring van vogelmigratie te verminderen.
Voordat we de Noordzee vullen met deze futuristische windreuzen, moeten we wel rekening houden met meer uitdagingen. Het ontwerpen, bouwen en installeren van drijvende windturbines vergt meer technische expertise en investeringen dan traditionele windturbines op het land. Ook het onderhoud kan complexer en kostbaarder zijn. Desondanks verdienen drijvende windturbines onze aandacht. Naarmate de technologie verbetert en meer ervaring wordt opgedaan, kunnen de kosten dalen en kan de efficiëntie toenemen. De politiek zal denken op een duurzamere manier te kunnen blijven profiteren van de voordelen van windenergie, zonder het landschap te hoeven overladen met massieve windturbines. 
Het lijkt erop dat drijvende windturbines ons een nieuwe windvlaag in de Noordzee kunnen brengen. Een windvlaag die ook verder weg liggende visbestekken zo goed als onbereikbaar maakt. We staan wellicht aan het begin van een nieuwe windmolenrevolutie. Naast de politiek heeft WWW een sleutel tot die toekomst in handen. ●

 

Altijd op de hoogte blijven?