Slim wegen; bespaart arbeid, vermindert uw give-away en maakt weegdata vanuit de werkvloer inzichtelijk

3 februari 2022 Partner content

BEDRIJFSINFORMATIE | In een markt waar schaarste is aan personeel, vacatures onvervuld blijven en kosten enorm oplopen, is automatiseren en grip op uw processen belangrijk. Door gebruik te maken van slimme weegschalen en semi-geautomatiseerde weegmachines die aangesloten worden op uw netwerk kunt u veel besparen op arbeid en gewicht.

De slimme weegschaal DTS-Vl serie

De term slim wegen wordt gebruikt voor diverse weegschalen en weegmachines die het afweegproces versnellen, vereenvoudigen en optimaliseren. Een voorbeeld is de slimme DTS-Vl weegschaal, waarop de gebruiker handmatig of via een Tag op kan inloggen. De weegschaal informeert de gebruiker exact wat te doen door een intuïtieve LED bar. De LED bar geeft aan de gebruiker exact weer hoeveel gram of stuks nog in de verpakking moet om tot het juiste gewicht te komen.  Zo worden onnodige handelingen voorkomen en de kans op fouten geminimaliseerd. Wanneer de verpakking gereed is, wordt het gewicht automatisch geüpdatet naar slimme datamanager software.

De datamanager software registreert per medewerker wat de prestaties zijn en beoordeeld of wordt voldaan aan een gestelde normeringen op basis van snelheid en kwaliteit.
Op deze wijze kan de slimme weegschaal de medewerker motiveren aan de hand van een groene of rode smiley, wanneer er boven of onder een target / normering wordt afgewogen.
Uit praktijk blijkt dat deze functionaliteiten hebben bewezen een verhoogde productiviteit te kunnen genereren van wel 25%.

Ook kan bij een teveel aan onjuiste verpakkingen de weegschaal worden geblokkeerd of een alarmering worden gegeven. Zo kunt u tijdig medewerkers kunt informeren of trainen dit niet meer te doen. Door een betere controle op gewicht en de gebruiker duidelijk weet wat en hoe hij moet afwegen is er ook aanzienlijk te besparen op een teveel aan niet betaald gewicht, oftewel give-away.

Semi automatisering door multihead technologie

Slim wegen_SDIM_3

Een Multihead weger, is een machine die voorzien is van 12 of 14 weegschalen of weegbanden.
Doel van de weger is het op hoge snelheid maken van een combinaties tussen deze weegschalen om zo het meest nauwkeurig mogelijke gewicht te bereiken. De Multihead wegers kunnen arbeid tot wel 50% besparen en het gewicht met enkele grammen verminderen. Zowel op minimum gewichtsproducten als op e-teken.

De TSDN-3 multihead is eenvoudig door 1 of 2 operators te bedienen.
Ze plaatsen het product op de banden, waarna de multihead de ideale combinatie aan product maakt en deze via de centrale band afvoert en in een verpakking kan laten vallen. Hierbij zijn snelheden, oplopend tot 50 verpakkingen per minuut, haalbaar.

Maak productie data inzichtelijk met registratie software

Slim wegen_SDIM_2

Inzicht in data wordt steeds belangrijker. Veel bedrijven hebben vandaag de dag nog geen idee wat er precies gebeurd op de werkvloer. Uit praktijk blijkt dat vaak onopgemerkt grote hoeveelheden product te veel worden afgewogen. Voorkom dit direct door data inzichtelijk te maken. Door middel van een koppeling met iedere actieve weegschaal heeft u een live overzicht wat er exact gebeurd op de werkvloer. Essentiële gegevens op medewerker- en productniveau zijn te achterhalen. Denk hierbij aan snelheid, aantal verpakkingen per minuut & give-away. Data is onmisbaar vandaag de dag. Zo kunt u al voortijdig inspelen op onjuiste wegingen of een medewerker die per verpakking te veel afweegt. Naast directe controle op arbeid en product biedt de registratiesoftware u ook diverse rapportage over iedere gewenste periode. U kunt er vervolgens voor kiezen een rapportage over een specifieke batch mee te sturen naar de eindklant.

Ook is het mogelijk om te wegen op e-teken. Dit houdt in dat er over een batch een gemiddeld gewicht vis in een verpakking zit. Om te mogen wegen op e-teken moet u aan een aantal wettelijk, vastgestelde eisen voldoen bijvoorbeeld dat u gebruik moet maken van een gecertificeerd weegsysteem en dat de voorverpakkingen goed en aantoonbaar worden beheert volgens een erkend systeem. Kies voor het juiste advies altijd voor een erkend bedrijf en raadplaag het NMi (Nederlands Meetinstituut) of u aan de richtlijnen voldoet. Voordat het systeem gebruikt mag worden, zal er altijd een metrologisch advies worden uitgebracht.

Altijd op de hoogte blijven?