Vanaf 15 mei 2023 is de nieuwe Hygiënecode voor de visdetail­handel van kracht. Een Hygiënecode is een gids voor bedrijven die met voedsel omgaan. De nieuwe code is opgesteld door de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten. 

In deze code vind je de regels om de voedselveiligheid en de hygiëne in je bedrijf te bewaken. Eenvoudig, toegankelijk en duidelijk. Dat zijn de belangrijkste doelen geweest bij het vernieuwen van de Hygiënecode voor de Visdetailhandel. Dit heeft geleid tot een beknopte Hygiënecode, waarin de essentie van voedselveilig werken wordt neergezet. Daarnaast is de code aangepast aan de veranderende wetgeving. Deze wetgeving regelt dat alle levensmiddelenbedrijven volgens de HACCP-beginselen moeten werken. De VNV heeft de HACCP-beginselen uitgewerkt in de Hygiënecode. Als visspecialist voldoe je aan de wetgeving als jij en je medewerkers werken volgens de werkinstructies die voor jouw onderneming van toepassing zijn. 

De ingangsdatum voor deze Hygiënecode voor de visdetailhandel was 15 mei 2023. Vanaf die datum gebruiken de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en Checkpunt Voedselveiligheid de Hygiënecode voor de Visdetailhandel bij hun controles. Let op: de Hygiënecode is van toepassing voor alle visdetaillisten.

Alle leden van de VNV hebben de code ontvangen (1 boek) en kunnen extra codes bijbestellen tegen € 50 per boek. Ben je geen lid, dan kun je de Hygiënecode bestellen voor € 195 per boek. Je kunt natuurlijk ook lid worden voor € 365 per jaar en de Hygiënecode gratis ontvangen. (En daarnaast ook gebruikmaken van alle andere voordelen van het lidmaatschap.)

Eerste controles

De NVWA heeft aangegeven de controles op het juiste gebruik van de Hygiënecode frequent te zullen uitvoeren. Uit de markt hebben wij ook al diverse signalen ontvangen dat er controle is geweest. Heb je de Hygiënecode nog niet, dan adviseren wij deze zo snel mogelijk te bestellen via onze website


Daarnaast heeft de VNV een e-learning ontwikkeld, waarmee de inhoud van de Hygiënecode gemakkelijk getoetst kan worden. Deze e-learning is gratis. Een log-in is aan te vragen via VNV, voor zowel de ondernemer als de medewerkers. Bij het met goed gevolg afleggen van de toetst ontvangt de deelnemer een certificaat. Het tonen van dit certificaat helpt bij het aantonen dat de kennis van de Hygiënecode is gedeeld en bekend is. 

Heb je vragen, aarzel niet om contact op te nemen via info@visspecialisten.nl.

Altijd op de hoogte blijven?