Verliefd geworden op werken met vis

31 oktober 2022 Jean van Pol

Het vinden van een opvolger bezorgt menig ondernemer hoofdbrekens. Zo ook bij Frits Has, die na bijna veertig jaar aan iets anders toe was. Maar de eigenaar van Frits Vis kreeg de oplossing op een presenteerblaadje aangeboden.

Bij binnenkomst in de viswinkel van Frits Vis aan de Rijksweg-Zuid in Geleen word je meteen ondergedompeld in een maritieme sfeer. In een wandrek zijn flessen wijn uitgestald met daartussen schelpen en een miniatuurboot. Op de vensterbank staat een miniatuurvuurtoren. De blauwe stoelen en blauw geschilderde wand met een schilderij van oranje vissen maken het plaatje compleet. In deze gezellige setting voelde ook de nu 56-jarige Frits Has, die hier in 1998 zijn viswinkel opende, zich altijd als een vis in het water.

Thuisbezorgservice

Maar na tientallen jaren achter de toonbank vond Frits, telg uit een echte zakenfamilie, het hoog tijd voor een nieuw hoofdstuk in zijn leven. In zijn woonplaats in België startte hij een eigen metaalconstructiebedrijf. “Begrijp me goed, vis is nog steeds mijn passie, maar in 2017 ben ik begonnen met mijn zoektocht naar een geschikte opvolger. Toen kwam corona en zijn we een thuisbezorgservice gestart. Daarin gaan we best ver, onze bezorgservice houdt niet op bij de voordeur. Als het moet, maak ik nu nog steeds soms op zondagmiddag ergens bij mensen thuis oesters open. Vooral toen België – waar veel van onze klanten vandaan komen – op slot ging, kregen wij het dermate druk dat wij daarvoor zelfs personeel moesten aantrekken.” 

frits_vis_jean_van_pol

Beeld: Jean van Pol

Van student tot vishandelaar

Onder die nieuwe medewerkers bevond zich ook Kaj Verhaegh, die op dat moment een HBO-studie personeelsmanagement en organisatiekunde volgde. “Ik zou eigenlijk alleen maar boodschappen doen en vis bezorgen, maar al op dag twee heeft Frits mij een mes in handen geduwd en gezegd: ga maar vis snijden”, aldus de 25-jarige Kaj. “Daarna is het heel snel gegaan. Ik ben gestopt met mijn studie en ben hier fulltime gaan werken. Dat beviel zo goed dat wij in begin 2021 een VOF hebben opgericht en zakelijke partners zijn geworden. Om de klanten aan het nieuwe gezicht te laten wennen, hebben Frits en ik tot december 2021 nog samen in de winkel gestaan, sindsdien heb ik de dagelijkse leiding overgenomen.”

Verliefd

Vanachter de grote vitrine waar conquilles, scampi’s, zalm, kabeljauw en andere delicatessen liggen uitgestald, bedient Kaj de klanten alsof hij nooit anders gedaan heeft. “’s Ochtends kom ik hier aan, vul de toonbank, snij de vis en een uurtje later komen de mensen hier iets eten of nemen een vers stukje vis mee dat ikzelf heb klaargemaakt. Daar ben ik verliefd op geworden. Met studeren of in een kantoorbaan kom je echt niet in de buurt van dat gevoel!”

Geen gooi- en smijtwerk

Al sinds jaar en dag is Frits Vis vooral gespecialiseerd in MSC-gecertificeerde vissoorten uit de Noordzee, dagelijks aangevoerd door groothandel Muijs Seafood uit Spakenburg. Naast de gebakken vis en kibbeling en de immer populaire zalm zijn kabeljauwhaas en heilbotfilet de belangrijkste hardlopers, alsook exclusievere vissoorten zoals zeetong. “Daarnaast staat onze gerookte paling uit Spakenburg, die bekend staat als de beste van Nederland, hoog aangeschreven”, zegt Kaj, die op drukke (feest)dagen in de winkel zo nu en dan nog altijd wordt geassisteerd door Frits. De gewezen vishandelaar is nog steeds trots op de zaak die hij heeft neergezet. “Bij ons is het geen gooi- en smijtwerk; service verlenen aan klanten in met name het hogere segment heeft altijd vooropgestaan. Vooral in de Belgische grensstreek waar ik woonachtig ben, heb ik een groot netwerk opgebouwd. En veel mensen kennen mij ook nog van vroeger van vishandel Atlantis in Hoensbroek, mijn eerste viswinkel die ik daar in de jaren tachtig ben begonnen. Onze klanten komen dan ook uit een wijde omtrek. Ze komen speciaal naar onze winkel om hier vis te kopen. Wat dat betreft is onze locatie, net buiten het centrum van Geleen, een groot pluspunt, want je kunt hier gratis voor de deur parkeren.” 

Prijs schelpdieren schiet de hoogte in

Frits Vis heeft een naam opgebouwd met schelpdieren, waaronder mosselen, oesters maar ook minder gangbare soorten zoals wulk en alikruik. Maar momenteel zit het tij tegen, zegt Frits Has. “Doordat er weinig aanvoer is, is het prijsniveau van schelpdieren de hoogte in geschoten. Zo is de invoer van vengole uit Italië welhaast onbetaalbaar geworden. Daardoor zijn de marges op schelpdieren dermate klein geworden, dat wij daarmee nauwelijks nog wat kunnen verdienen.”

Altijd op de hoogte blijven?