Hennie Hoogland (18) maakte een vroegtijdige carrièreswitch: ze besloot te stoppen met haar opleiding tot verpleegkundige en begon aan de SVO-opleiding Verkoopmedewerker vis. Bij Visgilde Bieshof in Dordrecht brengt ze het geleerde in de praktijk. 

De opleiding tot verpleegkundige bleek toch niet helemaal geschikt voor haar, vertelt Hennie. “Waar ik wel veel plezier in had, was mijn zaterdagbaantje in de viswinkel. Een collega vertelde mij over SVO vakopleiding food en zo ben ik bij de opleiding Verkoopmedewerker vis uitgekomen. Het is een groot verschil met wat ik gewend was: van full­time in de schoolbanken naar drie dagen werken en één dag naar school. Dat vind ik echt heerlijk!”

Al werkend leer je veel. Toch vindt Hennie de schooldag ook meerwaarde hebben. “Je gaat net iets meer de diepte in. En als je de theorie kent, bijvoorbeeld de hygiënecode, dan begrijp je beter waarom je iets doet. Ook krijg je de gelegenheid om te oefenen. Gisteren heb ik heel wat zeebaarzen gefileerd. Daardoor kan ik het nu wat sneller. Als een klant om zeebaarsfilet vraagt, ga ik die vanaf nu zelf fileren. Voorheen zei een collega met veel ervaring ‘ik doe het wel even’.”

Product met een mooi verhaal

Het contact met klanten vindt Hennie het allerleukst aan haar werk: “Ik houd ervan om een praatje te maken. Je bouwt een mooi contact op met vaste klanten en ziet ook steeds nieuwe gezichten. Wat ik op school leer, kan ik gebruiken om mensen te adviseren. Laatst gingen we met de klas de keuken in om octopus te bereiden: een bijzonder product dat ik thuis nog nooit had klaargemaakt. Ik maakte er een lekkere pasta mee en het is leuk om klanten daarover te vertellen. Ook zijn we met school naar een oesterkwekerij geweest. Als klanten een exclusief product kiezen, waarderen ze het zeker als je er een mooi verhaal bij hebt.”

Heel duidelijke toekomstplannen heeft Hennie nog niet. “Ik heb het nu vreselijk naar mijn zin en overweeg om verder te gaan met de opleidingen op niveau 3 en 4. Maar ik ben nog jong, dus ik voel me ook vrij om andere keuzes te maken.”

SVO logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten aan op de praktijk en de docenten van SVO komen uit het vak.
www.svo.nl | info@svo.nl

Altijd op de hoogte blijven?