De Seafood Expo Global in Barcelona was ook het toneel van de processing beurs SPG. Daar waren onder meer het Nederlandse koelbedrijf Recom Ice Systems en het van oorsprong Amerikaanse bedrijf Lineage Logistics aanwezig, met duurzame koeloplossingen voor de vissector.
Recom Ice Systems is fabrikant, distributeur en leverancier van hoogwaardige industriële ijsmachines. Directeur Stef Bouhuijs is samen met marketing manager Daniël Doornink aanwezig in Barcelona. Ze zijn goed te spreken over het verloop van de beurs. Bouhuijs: “Het grootste deel van onze klanten is afkomstig uit de vissector. Die komen hier heel gericht naar ons toe en we kunnen meteen de diepte in. We hebben direct al opdrachten kunnen schrijven en dat is leuk!”
De ijsmachines van Recom staan overal waar vis wordt verhandeld of verwerkt, van de visveiling in Urk tot in Tasmanië, vertelt Doornink. “IJs is essentieel voor de vishandel. Zonder ijs is alleen daghandel mogelijk. Zodra je ijs tot je beschikking hebt kun je de houdbaarheid van de vis met drie tot vier dagen verlengen. En kan de vis worden ingevroren en daarna verwerkt. IJs is de stap naar een betere benutting van de keten.”
Veel overheden van arme landen kopen ijsmachines om zo een beter leven te creëren voor vissers, vervolgt hij. “Dat zijn voor ons mooie projecten om te doen. IJs is een sleutelproduct in de visserij en de vishandel.”
Zalmkweek
Stef Bouhuijs en Daniël Doornink van Recom Ice Systems in Barcelona. “Zalmkweek, handel en verwerking kunnen niet zonder koeling en dat is onze business.”
(© Lieneke Schuitemaker)
De ijssystemen van Recom worden over de hele wereld gebruikt. Stef Bouhuijs: “We sturen ze in containers naar de plaats van bestemming. De systemen zijn heel makkelijk door elke koeltechnisch installateur te installeren. Bij grote, complexe aanvragen gaat er een monteur van ons mee voor de opbouw ter plekke.”
Recom concentreert zich steeds meer op het Noord Europese continent, als gevolg van de concurrentie vanuit China in onder meer Afrika. “Schotland, Noorwegen en IJsland zijn nu heel belangrijke landen voor ons. Dat zijn de landen waar zalmkweek plaatsvindt, een sector met veel groei. Zalmkweek, handel en verwerking kunnen niet zonder koeling en dat is onze business.”
IJsland loopt momenteel voorop met duurzame zalmkweek, vertelt Bouhuijs. “Daar vindt een grote ontwikkeling plaats op het gebied van duurzame viskwekerijen. In Noorwegen spelen problemen met antibiotica. Daarom is IJsland in opkomst met de zalmkweek. Wij hebben daar inmiddels twee grote projecten op stapel.”
Ook in Nederland is Recom Ice Systems de laatste drie, vier jaar steeds actiever, aldus Doornink. “In het buitenland doen we de laatste jaren meer grootschalige projecten dan machines. Daar komt heel veel bij kijken. De plaatselijke omstandigheden en de buitentemperatuur zijn bepalend voor hoe zo’n koelinstallatie opgezet wordt. Stef is een specialist in alles wat met industrieel ijs te maken heeft. Zijn kennis is daarbij van essentieel belang.”
Voedselverspilling tegengaan
Edwin Wentink, Aylin Bumin en Mark Ketelaar van Lineage Logistics in Barcelona. “Koelhuizen gebruiken heel veel energie, daar gaan we zo zuinig mogelijk mee om.”
(© Lieneke Schuitemaker)
Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf Lineage Logistics is een wereldleider op het gebied van cold storage. Lineage Logistics is sinds 2017 actief in Europa, na de overname van een Europese logistieke dienstverlener. Sindsdien is het bedrijf flink gegroeid: er werken nu 5000 mensen in de Europese vestigingen, waarvan 1600 in de Benelux. Aanvankelijk hield het bedrijf zich vooral bezig met de opslag van visproducten in vrieshuizen. Inmiddels is ook gekoeld transport en havenopslag toegevoegd. Zo staan er nu vrieshuizen van Lineage Logistics in onder meer IJmuiden, Velsen, Vlissingen en Bremerhaven, waar de vis wordt opgeslagen voor grote rederijen.
IJs is een sleutelproduct in vishandel en visserij
“Wij willen voedselverspilling voorkomen door onze klanten innovatieve oplossingen te bieden op het gebied van temperatuur en logistieke dienstverlening,” vertelt regionaal VP Benelux Mark Ketelaar. “Door invriezen van vis wordt er zo min mogelijk voedsel verspild. Daarbij zoeken we zoveel mogelijk naar energieneutrale opties.”
Ketelaar is afkomstig van het in 2021 door Lineage overgenomen Nederlandse koel- en vrieshuizenconcern Kloosterboer en daardoor goed bekend in de vissector. Het accent op de beurs ligt bij klanten zien en bekend maken van de value added services die Lineage biedt, aldus Ketelaar. “Naast opslag bieden wij nu ook vervoer, havenopslag en freight forwarding (tussentransport, LS) aan.”
Transport via binnenvaart
De vrieslocatie van Lineage Logistics in IJmuiden.
(© Lineage Logistics)
Lineage Logistics investeert vanuit duurzaamheidsoverwegingen in gekoeld transport via de binnenvaart. “We willen wég van de weg. Zo’n schip kan wel honderd containers tegelijk vervoeren. Dan zijn er dus honderd vrachtwagens van de weg in de driehoek tussen Vlissingen, Lelystad en Rotterdam. In 2021 hebben we de Climate Pledge getekend met het voornemen om in 2040 klimaatneutraal zijn, tien jaar eerder dan het Akkoord van Parijs. Koelhuizen gebruiken heel veel energie, dus proberen we daar zo zuinig mogelijk mee om te gaan.”
Lineage maakt daarom regelmatig scans van de vrieshuizen om zo lekkage van energie in de gaten te houden. “Op basis daarvan voeren we renovaties uit. Dat is zowel duurzaam als kostenbesparend.”
Het bedrijf praat momenteel ook met partijen die zonnepanelen aanbieden voor op vrachtwagens. “Maar dat is nog in de opstartfase. We zijn in Vlissingen ook bezig met testen van op afstand bestuurbare elektrische dekkranen en onbemand rijden.”
De vrieslocatie van Lineage Logistics in Vlssingen
(© Lineage Logistics)