Drie op vijf viswinkels zien omzet stijgen

5 november 2023 Ron Duijkers Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV)
Van de 745 viswinkelbedrijven die Nederland begin dit jaar telde wist 58 procent in het tweede kwartaal van dit jaar omzetwinst te behalen, ruim meer dan de 50 procent in het eerste kwartaal. 

Het percentage omzetstijgers in de visbranche was in het eerste kwartaal het hoogst bij de kleinste visbedrijven en in het tweede kwartaal bij de middelgrote visbedrijven. In de eerste helft van 2023 telde de viswinkelbranche relatief minder omzetstijgers dan het totaal van de gespecialiseerde voedings- en genotmiddelenwinkels in Nederland. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers. 

Omzetwinst eerste kwartaal

In het eerste kwartaal dit jaar realiseerde 50 procent van de viswinkels in Nederland omzetgroei vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar. Bij 46 procent daalde de omzet in deze periode en bij ongeveer 4 procent stabiliseerde de omzet. Het aantal zogenoemde ‘normale stijgers’, visbedrijven die een omzetgroei tot 20 procent behaalden, bedroeg in het eerste kwartaal 36 procent. Het aantal ‘snelle stijgers’, visbedrijven met een omzetgroei van meer dan 20 procent, kwam in deze periode uit op 14 procent.

Onder de omzetdalers in de visbranche bedroeg het aantal ‘normale dalers’, visbedrijven met een omzetdaling tot 20 procent, 35 procent. Bij 11 procent daalde de omzet met meer dan 20 procent (‘snelle dalers’). In het eerste kwartaal was het aantal omzetstijgers het grootst (55 procent) bij de kleinste visbedrijven (1 werkzame persoon) en het kleinst (46 procent) bij de grootste bedrijven (10 tot 50 werkzame personen). Bij de middelgrote visbedrijven bedroeg het aantal omzetstijgers in het eerste kwartaal 49 procent.

Meer stijgers tweede kwartaal

Het omzetbeeld van de viswinkels zag er in het tweede kwartaal duidelijk beter uit dan in het eerste kwartaal. In het tweede kwartaal steeg de omzet bij 58 procent van de bedrijven. Bij 39 procent ging de omzet achteruit en bij 4 procent maakte de omzet een pas op de plaats. In tegenstelling tot het eerste kwartaal presteerden de middelgrote visbedrijven in het tweede kwartaal het best. Bij de middelgrote visbedrijven steeg de omzet bij 59 procent van de bedrijven, bij de grootste visbedrijven met 57 procent en bij de kleinste visbedrijven met 51 procent.

Het aantal snelle omzetstijgers varieerde sterk in het tweede kwartaal: bij de kleinste visbedrijven zaten de meeste (27 procent), terwijl onder de middelgrote (9 procent) en grootste visbedrijven (4 procent) veel minder snelle omzetstijgers werden gemeten.

Gespecialiseerde detaillisten

Gespecialiseerde voedings- en genotwinkels als slagers, poeliers, groente en fruitwinkels en slijterijen telden in de eerste helft van dit jaar meer omzetstijgers dan viswinkelbedrijven. In het eerste kwartaal steeg de omzet van 66 procent van het totaal aan gespecialiseerde foodbedrijven en in het tweede kwartaal bij 64 procent. In deze categorie scoorden de slagers en de groente- en fruitwinkels het best. Het aantal omzetstijgers bedroeg zowel in het eerste als tweede kwartaal ruim 60 procent van de bedrijven. Supermarkten overtroffen zowel in het eerste (70 procent omzetstijgers) als het tweede kwartaal (72 procent omzetstijgers) van dit jaar de prestaties van de gespecialiseerde foodbedrijven.

Altijd op de hoogte blijven?