Plaattaart met zalm, courgette en bimi

27 september 2022 Libby Silbermann

Ideaal voor de feestdagen: een supersimpel recept voor een indrukwekkende taart. Geniet van onderstaand recept, met dank aan het nieuwe kookboek Foolproof vis. 

Door gebruik te maken van kant-en-klaar bladerdeeg is dit een supersimpel en stress-vrij recept voor een indrukwekkende taart. De citroenige mascarpone combineert perfect met de zalm, courgette en bimi. Gril de courgette wel even van tevoren – dat ziet er mooi uit en geeft extra smaak.

- 1 courgette, in de lengte in dunne plakken
- 2 el olijfolie, plus extra voor eroverheen
- 50 g bimi
- 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg à 270 g
(bijvoorbeeld Tante Fanny), op kamer-
temperatuur
- 250 g mascarpone
- geraspte schil van 1 biologische citroen
- 10 g bieslook, heel fijn gehakt, plus extra als garnering
- 2 kleine zalmfilets, zonder huid, in reepjes van 2,5 cm
- 1 ei, losgeklopt
- zeezout en versgemalen zwarte peper

Opdienen met
- groene salade

Verwarm de oven voor tot 200 °C (heteluchtoven 180 °C). Verhit een grillpan en bestrijk de courgetterepen aan beide kanten met olijf-olie. Bak ze als de pan heet is in delen circa 2 minuten aan elke kant, zodat ze van die mooie grillstreepjes krijgen. Haal ze uit de pan en zet apart. Breng intussen in een pan water aan de kook. Voeg de bimi toe en blancheer hem 30 seconden. Giet af en laat schrikken onder koud water om het kookproces te stoppen. Rol het bladerdeeg uit en leg het op een grote met bakpapier beklede bakplaat. Breng er met een mes rondom een rand van circa 2 centimeter breed op aan. Meng in een kleine kom de mascarpone, citroenschil, bieslook en flink wat zout en peper. Verdeel het mascarponemengsel gelijkmatig over het deeg, maar houd de rand vrij. Leg de zalmreepjes op het mascarponemengsel. Doe hetzelfde met de geblancheerde bimi en eindig met de courgetterepen. Besprenkel alles tot slot met olijfolie en bestrijk de rand voorzichtig met het losgeklopte ei. Zet de taart 20 minuten in de oven tot de vis gaar en het deeg opgezwollen en goudbruin is.

Haal uit de oven en strooi er nog wat bieslook over. Snijd de taart in zes (of meerdere) porties en dien op met een salade: een heerlijke, luxe lunch.

foolproof_vis_libby_silbermann

Dit recept is afkomstig uit Foolproof vis door Libby Silbermann.
Uitgeverij Becht, €17,99
ISBN 9789023016885
Bestel het boekhier 

 

Altijd op de hoogte blijven?