Op cederhout gerookte zalmbonbons

23 april 2020

Tomasu werkte samen met Big Green Egg. Dat leverde een aantal mooie bbq-recepten op, zoals dat van de op cederhout gerookte zalmbonbons.

Recept op cederhout gerookte zalmbonbons 

Voor 10 stuks

INGREDIËNTEN BENODIGDE ACCESOIRES
400 g zalmfilet zonder huid (rugstuk) Wooden Grilling Plank (ceder)
2 lente-uitjes Instant read Digital Thermometer
1 rode Spaanse chilipeper  
1/3 limoen  
2 takjes koriander  
100 ml Tomasu sojasaus  
1 tl wasabipasta  
10 plakjes ingelegde gember (gari, toko)  
1 el kewpie mayonaise (toko)  

VOORBEREIDING

  1. Snijd de zalmfilet in 10 gelijke blokjes. Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes. Verwijder het steeltje van de chilipeper, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in dunne ringetjes. Snijd de limoen in plakjes. Pluk de blaadjes van 1 takje koriander en snijd ze fijn.
  2. Meng voor de marinade de sojasaus en de wasabipasta. Houd 10 ringetjes van de lente-ui en de chilipeper apart (bewaar in de koelkast) en meng de rest met de limoenplakjes en fijngesneden koriander door de marinade. Wentel de zalmblokjes erdoor en laat ze 2 uur in de koelkast marineren.

BEREIDING

  1. Week de Wooden Grilling Plank 30 minuten in ruim water. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en breng, met het rooster, naar een temperatuur van 170 °C.
  2. Dep de grillplank droog en leg de zalmblokjes erop. Plaats het plankje op het rooster en sluit de deksel van de EGG. Laat de zalm 8-10 minuten roken totdat deze een kerntemperatuur van 55 °C heeft bereikt; deze kun je meten met de Instant read Digital Thermometer. Pluk intussen de blaadjes van het tweede takje koriander en snijd ze in dunne reepjes. Laat de plakjes gember uitlekken.
  3. Haal de grillplank uit de EGG en spuit de mayonaise over de zalm. Garneer met de chilipeper, de bosui, de ingelegde gember en de koriander.

Recept soja-salsa van lenteui

Tomasu sojasaus

Voor 4 personen

INGREDIENTEN BENODIGD ACCESOIRE
2 sjalotten Green Dutch Oven (deksel)
1/2 teentje knoflook  
100 ml milde olijfolie  
1/2 el geraspte gemberwortel  
1 tl madras kerriepoeder  
1/3 rode Spaanse chilipeper  
6 lente-uitjes  
90 ml Tomasu sojasaus  
30 ml gembersiroop  
20 ml sushiazijn  
1 tl mosterdpoeder  

BEREIDING

  1. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm met het rooster tot 150°C. Pel en snipper intussen de sjalotten en de knoflook.
  2. Verhit de olijfolie in de deksel van de Green Dutch Oven op het rooster. Voeg de sjalot, de knoflook, de geraspte gemberwortel en de kerriepoeder toe en bak tot de sjalotten glazig zijn.
  3. Haal de deksel uit de EGG en laat het sjalotmengsel afkoelen. Halveer intussen de chilipeper en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn.Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes.
  4. Meng de sojasaus, de gembersiroop, de sushi azijn en de mosterdpoeder door het sjalot-mengsel en schep er tenslotte de bosui door. Zet de salsa nog een uurtje in de koelkast voordat je het serveert zodat de smaken goed op elkaar kunnen inwerken.

Altijd op de hoogte blijven?