WMR test vissen met Nieuw Zeelandse kiwi-kuil

20 december 2022 Redactie Vismagazine
Foto: Unsplash

Wageningen Marine Research testte afgelopen zomer de Nieuw Zeelandse kiwi-kuil in Zeeland. De eerste resultaten met deze visserijtechniek zijn positief. De kwaliteit van de gevangen vis is aanzienlijk verbeterd, meldt Omroep Zeeland.

“De kiwi-kuil is een trechtervormige buis met drie compartimenten”, vertelt onderzoeker Pieke Molenaar aan Omroep Zeeland. “In de eerste twee zitten gaatjes die ervoor zorgen dat ondermaatse vis en het water kan ontsnappen. Het achterste compartiment is de daadwerkelijke ‘kuil’ en hierin komt de gevangen vis.”

Een belangrijk voordeel van deze methode is dat de vissen onbeschadigd aan boord komen. De zak blijft met water gevuld, ook bij het aan boord hijsen. Daardoor komen de vissen niet in verdrukking. Daarnaast neemt de overlevingskans van de bijvangst toe. Er kleven ook nadelen aan de methode waar de onderzoekers nog een oplossing voor zoeken. Allereerst opent en sluit de kiwi-kuil niet snel genoeg. Daarnaast bevat deze bij het aan boord hijsen zo’n 2 ton water wat kan zorgen voor onveilige situaties op zee.

Afgelopen zomer testten de onderzoekers de methode op de Tholen 10 'Dirkje', een twintig meter lange eurokotter met netten van zo'n vier meter breed. De onderzoekers bereidden nu een nieuwe proef voor. Deze moet plaatsvinden op een grotere kotter van veertig meter lang met netten van zo'n twaalf meter breed, die met hogere snelheid vaart.

Bron: Omroep Zeeland

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?