Winnaars wedstrijd Gouden Tavola bekend

9 maart 2022 Redactie Food

Een ready made cocktail of mocktail, een bolvormig raspkaasje, crunchy zaden en granen, en volledig plantaardige sauzen. Dit zijn de winnaars van de vakwedstrijd Gouden Tavola in 2022.

Tavola is een vakbeurs voor fijne en verse voeding die elke twee jaar plaatsvindt. In 2022 van 20 tot en met 22 maart in Kortrijk Xpo. Voorafgaand aan de beurs wordt de Gouden Tavola uitgereikt in vier rubrieken: Delicatessen, Retail, Foodservice en Traiteur/Traditionele Bediening. Innovatie speelt in deze wedstrijd een doorslaggevende rol. 

Gouden Tavola 2022

De inzendingen voor de Gouden Tavola 2022 weerspiegelen de wensen van de hedendaagse en bewuste consument. Zoals vegetarisch, vegan, local food, clean label, aandacht voor allergenen, biologisch. Fabrikanten houden rekening met de kritische consument. “Nog meer dan in het verleden is die immers mee aan zet en stuurt hij/zij het ontwikkelings- en productieproces van (nieuwe) producten mee. Dat kwam duidelijk naar voren bij de inzendingen voor de Gouden Tavola 2022.”

“Het blijft iedere editie spannend uitkijken naar de inschrijvingen voor deze wedstrijd”, zegt Isabelle Fruy van Kortrijk Xpo. “Welke hedendaagse trends weerspiegelen zich bij de ingeschreven producten? Een heel fijne vaststelling: bedrijven zetten voluit in op innovatie. Voor de Gouden Tavola 2022 meldden zich maar liefst 68 bedrijven aan met in totaal 92 producten.”

De wedstrijd

De wedstrijd Gouden Tavola verliep in 2 fasen. In eerste instantie beoordeelden minstens drie verschillende aankopers het aspect innovatie op basis van een argumentatie en een productstaal. Daarna volgde een grondige jurering met tasting. Na de eerste screening mochten 62 producten verder meedingen naar de felbegeerde Gouden Tavola.

De producten werden voor gelegt aan de finalejury. Ee jury van aankopers, verantwoordelijken uit de gastronomie, reclamewereld, product- en merkontwikkeling en leden van de vakpers. Zij bepaalden in de vier rubrieken de winnaar van de Gouden Tavola en de genomineerden. Naast smaak speelden ook criteria als innovatie, verpakking, marketing, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid een rol.

 

Winnaars

De Gouden Tavola 2022 had veertien laureaten: vier winnaars en tien genomineerden. De 14 laureaten zijn volgens de organisatie stuk voor stuk nieuwigheden die de consument via verschillende kanalen bereiken. Alle producten, die de tweede juryronde bereikten, worden tijdens Tavola tentoongesteld in de centrale Rambla. Alle winnaars en laureaten worden voorgesteld. Bezoekers kunnen deze proeven en hun stem uitbrengen. Het product met de hoogste bezoekerswaardering ontvangt na afloop van Tavola 2022 de Gouden Tavola Publieksprijs.

Gouden Tavola Retail

  • Winnaar: ready made cocktail or mocktail DRINK iT FReSH
    Dit zijn ambachtelijke, diepgevroren zakjes voor verse en 100% natuurlijke cocktails. Elk zakje bevat alle garnituren.
  • 1e nominatie: De Pinsa bodem van Guy Troch Import
    Pinsadeeg gemaakt van tarwebloem, rijstmeel, sojameel, zuurdesem en water. De Pinsabodem is licht verteerbaar en calorie-armer (Nutriscore A en B) is dan traditioneel pizzadeeg. 
  • 2e nominatie: Vylmer Spritz Provençal
    Vylmer Spritz Provençal is een aperitief met totaal nieuwe smaak, namelijk een mix tussen ‘Pastis’ en ‘Aperol Spritz’. 

Gouden Tavola Delicatessen

  • Winnaar: Merx Gekruid van Little Cheese Farm
    Merx Gekruid is een bolvormig raspkaasje gemaakt van volle Jersey koemelk. Bij het opbollen worden ze omhuld met een mengsel van gedroogde bloemetjes. 
  • 1e nominatie: Krokante toppings van Topp’d
    Crumbles voor de afwerking van een gerecht. Er zijn vijf hartige smaken en drie zoete varianten. 
  • 2e nominatie (ex-aequo): Vleeskroket van Mestdagh Artisan
    De basis van deze kroket is marbré de boeuf, gemaakt met vlees van het West-Vlaams rood rund. Het vlees wordt langzaam gegaard in rundsbouillon met Gulden Draak bier, hoeveboter en mosterd. 
  • 2e nominatie (ex-aequo): Le Gourmet van Chimay Fromages
    Le Gourmet is een geperste, halfgekookte trappistenkaas gemaakt met weidemelk uit de streek rond Chimay. De kaas is ambachtelijk vervaardigd met een kaasdoek. 

Gouden Tavola Foodservice 2022

  • Winnaar: Crunchy Grains & Seeds van Food Revolution by Didess
    Een assortiment van crunchy geroosterde linzen, bulgur, quinoa en boekweit. De zaden en granen zijn geschikt als garnituur en smaakmaker voor elk type gerecht. 
  • 1e nominatie: Vegan Viennoiserie van Nordic Baking & Cooking
    Vegan viennoiserie met minder suiker en vullingen als superfruits, wortel-grapefruit, ginger & lime... en decoraties. 
  • 2e nominatie (Ex-aequo): Vegan Crème Brûlée van Didess
    Deze crème brûlée is volledig vegan is en bevat geen toegevoegde suikers. 
  • 2e nominatie (Ex-aequo): Omeletsneetjes van Imperial Meat Products
    Broodbeleg op basis van omelet gemaakt van vrije uitloopeieren in vier verschillende smaken, waarvan twee vegetarisch. 

Gouden Tavola Traiteur 2022

  • Winnaar: Natural sauces van Food Revolution by Didess
    Een assortiment van sauzen gemaakt op plantaardige basis. De sausen bevatten minder dan 60% olie, zijn clean label en bovendien zonder toegevoegde suikers. 
  • 1e nominatie: Corn Panko’s van Food Revolution by Didess
    Deze panko’s zijn gemaakt op basis van maïsbloem en zijn glutenvrij. De maïspanko is verkrijgbaar in zijn pure vorm en ook op smaak gebracht met groene kruiden, curry, kimshi en soja.
  • 2e nominatie: Pepino Zwarte Look van Imperial Meat Products
    De Pepino is een klassiekers in het assortiment worstwaren op basis van kalkoen, varkensvlees en varkensspek. Deze variant wordt verrijkt met de zachte smaak van zwarte look.

 

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?