Wat verscheen er de afgelopen week in de media over de visbranche?

14 januari 2022 Redactie Vismagazine
Foto: Vismagazine

In de media verschijnen regelmatig berichten die interessant zijn voor de visbranche. Wat kwam er afgelopen week allemaal voorbij?

Bodemvisserij
Vissers zijn het niet eens met de uitspraken van ngo’s dat de bodemvisserij de zeebodem en diversiteit kapot maakt. “Uitspraken over nadelen bodemvisserij niet op feiten gebaseerd”, schrijft het Noord-Hollands Dagblad.

Wakker Dier
Wakker Dier heeft strippen, het opensnijden van levende vis, uitgekozen tot eufemisme van het jaar 2021, meldt het AD. De andere genomineerden zijn couperen, bedwelmingsruimte, scharrelei en uitval.

Zeebaars
Volgens Schuttevaer is er een constante aanvoer van zeebaars bij de Scheveningse visafslag. Ze krijgen bijna dagelijks handlijn-gevangen zeebaars te verwerken.

Autorijdende vissen
Opmerkelijk nieuws uit Israel. Daar hebben wetenschappers van de Ben-Gurion Universiteit goudvissen leren auto rijden. “Ze zijn in het begin in de war omdat ze niet weten wat er aan de hand is, maar ze realiseren zich al snel dat er een verband is tussen hun zwembeweging en de beweging van de machine waarin ze zich bevinden”, vertelt een van de onderzoekers aan Tubantia.

Ansjovis
Klimaatonderzoekers maken zich zorgen om de ansjovis. Het leefgebied van de vis in Peru warmt op. Hierdoor wordt de ansjovis kleiner en zou uiteindelijk kunnen verdwijnen. Dat staat te lezen in de Volkskrant.

Jonge visser
Pointer spreekt de jonge visser Stefan Tijsen. Hij wil ondanks alle nieuwe regels en duurzaamheidseisen wel door. Hoe pakt hij dan aan?

Verduurzaming mosselkweek
Addy Risseeuw, de voorman van de mosselkwekers, komt aan het woord in PZC. De sector is al jaren bezig met verduurzaming en wil opnieuw een grote stap zetten. Hiervoor is wel subsidie nodig.

Visboer Reinaardus stopt
Visboer Albert Reinaardus uit Holten stop na 52 jaar zijn viskraam Vis van Reinaardus. “Als ik zo terugkijk, heb ik destijds een goede keus gemaakt”, blikt de 66-jarige Reinaardus terug in Tubantia. “Toch zou ik het niet overdoen.”

Mosselen
De uitzending van de Keuringsdienst van Waarde stond 6 januari in het teken van mosselen. Wat geeft de mossel zijn bijzondere smaak? En wat is het verschil in het aanbod?

 

Altijd op de hoogte blijven?