Wageningen Marine Research test kiwikuil

15 mei 2023 Redactie Vismagazine screenshot video WMR

Onderzoekers van Wageningen Marine Research zijn bezig met het testen van het nieuwe vistuig de kiwikuil. Onlangs publiceerden ze een video van deze testen. “In deze video laten we zien we de tong en de conditie van schol meten.”

“De kiwi-kuil is een trechtervormige buis met drie compartimenten”, vertelde onderzoeker Pieke Molenaar december 2022 aan Omroep Zeeland. “In de eerste twee zitten gaatjes die ervoor zorgen dat ondermaatse vis en het water kan ontsnappen. Het achterste compartiment is de daadwerkelijke ‘kuil’ en hierin komt de gevangen vis.”

Voor en nadelen kiwikuil

Een belangrijk voordeel van deze methode is dat de vissen onbeschadigd aan boord komen. De zak blijft met water gevuld, ook bij het aan boord hijsen. Daardoor komen de vissen niet in verdrukking. Daarnaast neemt de overlevingskans van de bijvangst toe. Er kleven ook nadelen aan de methode waar de onderzoekers nog een oplossing voor zoeken. Allereerst opent en sluit de kiwi-kuil niet snel genoeg. Daarnaast bevat deze bij het aan boord hijsen zo’n 2 ton water wat kan zorgen voor onveilige situaties op zee.

Altijd op de hoogte blijven?