Voorschot op energiesteun mkb’ers verlaagd

21 maart 2023 Redactie Food

Vanaf vandaag kunnen mkb-ondernemers met een groot energieverbruik de TEK (Tegemoetkoming Energiekosten) aanvragen. Het voorschot ligt lager dan verwacht. Vanwege de dalende energieprijzen verlaagt de overheid het percentage van de verleende subsidie van 50 naar 35 procent.

Het Centraal Planbureau schat in dat de energieprijzen gaan dalen. Het ministerie verlaagt het percentage in de hoop dat het risico te verlagen dat ondernemers die subsidie ontvangen achteraf geld moeten terugbetalen, zegt minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. De wijziging heeft betrekking op de hoogte van het voorschotpercentage en niet op de hoogte van het subsidiebedrag waarop de aanvrager recht heeft.

TEK-regeling

Het kabinet verwacht dat zo'n 60.000 bedrijven gebruik kunnen maken van de TEK. Via deze regeling krijgen mkb’ers de helft van de energiekostenstijging vergoed wanneer ze met hun energiekosten boven de drempelprijs van 1,19 euro per kuub gas of 35 eurocent per kilowattuur elektriciteit uitkomen. Er geldt een maximum steunbedrag van 160.000 euro.  

Bron: RTL Nieuws

Altijd op de hoogte blijven?