Vissers roepen noodtoestand uit en vragen koning om hulp

27 februari 2023 Redactie Vismagazine Paul van de Velde via Pxhere
Foto: Pxhere

De Nederlandse vissers hebben de noodtoestand uitgeroepen. In een brandbrief vragen ze koning Willem-Alexander om hulp. “Wij vissers en diverse organisaties uit de vissector, veroorloven ons U onze noodtoestand onder ogen te brengen.”

Het uitroepen van de noodtoestand is een reactie op het Europese plan om alle Natura 2000-gebieden op zee te sluiten voor de visserij. Het is de zoveelste tegenslag voor de vissers die het gebied waar ze mogen vissen steeds kleiner zien worden.

Toekomst visserij

De vissers vrezen voor de toekomst van de sector. Van de 120 kotterbedrijven blijven er volgens hen nog maar vijftig over. “Dit betekent het einde voor ruim 60 bedrijven en het naderende einde van overvloedig verse vrij gevangen – en dus niet gekweekte- vis voor de Nederlanders”, schrijven ze in de brandbrief.

“De eenvoudige en eerlijke oplossing voor alle vormen van beroepsvisserij in de huidige én toekomende Natura2000 gebieden is de erkenning van bestaand gebruik waardoor er én langjarige visvergunningen kunnen worden afgegeven én de rechtsongelijkheid met de overige scheepvaart opgeheven wordt én de natuur en visserij samen kunnen blijven floreren”, besluiten de vissers.

De brandbrief wordt binnenkort bezorgd bij de koning en kan nog ondertekend worden.
Lees en onderteken de brief op Onzevisserij.nl.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?