Vissers hijsen protestvlag

13 februari 2023 Redactie Vismagazine

Dat de Nederlandse visserssector in zwaar weer verkeerd is geen nieuws, ook niet in Den Haag. Tijdens een commissiedebat was er veel aandacht voor de visserij. Ondertussen hijsen vissers massaal de protestvlag.

De directe aanleiding voor het hijsen van de protestvlag is de aanval van ngo’s op de garnalenvisserij. Vijftien natuurorganisaties deden half februari een oproep aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de tijdelijke vergunning voor de garnalenvisserij in te trekken vanwege bodemberoering. Tot woede van de garnalenvissers.

Protestactie

Deze zijn nu een actie gestart in de vorm van vlaggen en stickers met daarop de tekst ‘Stop de Groene leugen over de garnalenvisserij op de Noord- en Waddenzee’. Deze werden de afgelopen dagen massaal gehesen en geplakt. “Van Zoutkamp tot Urk. En van Texel, DenOever en Zaanstad tot Stavoren, Scheveningen, Stellendam en Vlissingen; de groene-leugen-protestvlag verovert Nederland”, aldus EMK-vissers op Facebook.

Oud-visser Marcel Morant ontwierp de vlaggen en de stickers. “De achterliggende gedachte van deze actie, zo begrijp ik, is om het publiek te informeren dat de oorlogskas waarmee ngo’s hun strijd voeren, gevuld wordt door de Postcode Loterij. Er gingen de afgelopen decennia honderden miljoenen naar natuur- en milieuorganisaties. En die slaan nu helemaal door”, vertelt hij aan Visserij Nieuws.

Den Haag

Ook in Den Haag is er aandacht voor de situatie van de vissers. Donderdag 9 februari kwam de visserij uitvoerig ter sprake in een LNV-commissiedebat. De Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid en de garnalenvissers van de WR 126 en WON 50 waren hierbij aanwezig.

Er waren voor de vissers waardevolle bijdragen van de BBB, PVV, SGP, ChristenUnie, CDA en VVD, meldt de Nederlandse vissersbond op de website. Uit het betoog van Minister Adema bleek steun voor de visserij. “De visserij hoort bij Nederland, levert een duurzaam product en moet gesteund worden. Er dient echter wel een transitie doorgemaakt te worden naar bijvoorbeeld meer energie neutrale vissersschepen en moet er oog zijn voor medegebruik in bijvoorbeeld windmolenparken.” Ook gaf de minister aan dat hij zich inzet voor het behoud van de bodemberoerende visserij

Altijd op de hoogte blijven?