Vissers boos over grootschalige politieactie in Vlissingen

17 april 2023 Redactie Vismagazine

De politie voerde in de nacht van 13 op 14 april een grootschalige politieactie uit in Vlissingen in het kader van een onderzoek naar ondermaatse vis. Drie handelaren werden opgepakt op verdenking van illegale handel en vijf kotters zijn in beslag genomen. De Vlissingse vissers zijn boos over de actie.

Kort na middernacht startte de actie, waaraan 150 agenten deelnamen. Zij onderzochten vijf viskotters die na het lossen van hun lading waren aangemeerd bij de Vismijn. “Op de viskotters troffen rechercheurs van de Landelijke Eenheid grote hoeveelheden vis aan, waaronder ondermaatse zeebaars, meldt Politie Landelijke Eenheid. “Naar schatting gaat het om zo’n 4000 tot 6000 kilo vis die niet officieel geregistreerd was in de logboeken en illegaal was gevangen. De personen worden ervan verdacht in een jaar tijd tienduizenden kilo’s vis te hebben verhandeld en honderdduizenden euro’s te hebben verdiend met deze illegale activiteiten.”

Boze vissers

De controle was volgens Omroep Zeeland afgelopen vrijdag het gesprek van de dag. Veel vissers hebben er geen goed woord over voor de actie, meldt Omroep Zeeland. “"Ik ga niks zeggen voor de camera, maar ik wil wel even zeggen dat ik het belachelijk vind”, zegt een van hen. “Je zou bijna beter in de drugs kunnen gaan, dan word je minder gecontroleerd.”

Reactie Vissersbond

De Nederlandse Vissersbond reageert geschrokken op de actie in Vlissingen. “Uiteraard moet de milieupolitie haar werk doen, maar met 150 man op vijf kotters afkomen, is wel iets waarmee je in het nieuws gaat komen, maar waar wij als visserijsector géén goede reclame mee maken”, aldus voorzitter Johan Nooitgedagt in dagblad Trouw.

Onderzoek naar ondermaatse vis

De inval komt voort uit een onderzoek naar ondermaatse vis, vis die niet voldoet aan de minimumlengte. Dit onderzoek startte driekwart jaar geleden, nadat de politie een partij vis in een bestelbus in beslag nam en daarmee mogelijk illegale handel op het spoor kwam.

Altijd op de hoogte blijven?