Vishandel Jaap Graaf ambassadeur Noordzeevis uit Scheveningen

17 december 2020
Matthijs den Heijer (links) overhandigt de oorkonde aan Jaap Graaf (Stichting Noordzeevis uit Scheveningen).

Vishandel Jaap Graaf is de nieuwe ambassadeur van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Op 2 december ontving eigenaar Jaap Graaf de oorkonde voor het met passie aanbieden en actief bijdragen aan het geliefd maken van vis uit eigen zee. Hij kreeg deze uit handen van Matthijs den Heijer, bestuurslid van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.

Jaap Graaf werkt al 48 jaar in de vis. Inmiddels heeft hij al 34 jaar zijn eigen goed lopende vishandel in Oostvoorne, maar zijn reis begon op zijn 15e jaar op Scheveningen. Geboren in de wijk Duindorp kreeg hij vis al van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Na 8 jaar varen op de kotter kwam hij door een ongeluk aan boord van het schip in de vissector aan wal terecht. Hij werkte een aantal jaar in de vis op en rond Scheveningen en vond het toen tijd om zijn eigen viszaak te openen. Dit deed hij samen met zijn vrouw in het dorp Oostvoorne, Zuid-Holland. Ondanks de afstand komt Jaap nog elke ochtend zelf naar Scheveningen om de aangevoerde vangsten te bekijken en de dagverse vis mee te nemen naar Oostvoorne.

Duurzaam en lokaal

Heilbot en tarbot zijn de favoriete Noordzeevissen van Jaap. In Oostvoorne is er veel vraag naar exclusievere vissoorten uit de Noordzee. "Tarbot, griet en wilde zeebaars wordt veel verkocht hier. We hebben een ruim assortiment vis hier, maar wilde vis is mijns inziens de beste keuze. En daarom steun ik het eten van vis uit onze eigen Noordzee. Veelal verwerken we deze vis tot kant-en-klaar maaltijden die zo de oven in kunnen of als filets. De reststromen gooien we niet weg, maar verwerken we tot bouillabaisse, vissoep of andere producten. Want weggooien van mooie Noordzeevis is zonde”, aldus Jaap over zijn motivatie om ambassadeur te worden voor Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen zet zich in om Noordzeevis geliefder te maken, organiseert bijeenkomsten voor alle belanghebbenden en ondersteunt de ambassadeurs en de sector om Noordzeevis uit Scheveningen op de kaart te zetten.

Altijd op de hoogte blijven?