Foto: Koos Groenewold

Afgelopen jaar is de Nederlandse consument weer meer vis gaan eten. In de periode 1 juli 2021 tot 30 juni 2022 groeide de visconsumptie van 9,3 naar 9,5 kilo. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van het Nederlands Visbureau.

Het Nederlands Visbureau noemt de groei van de visconsumptie een lichtpuntje na een jaar van coronamaatregelen en de energiecrisis. Op de Europese ranglijst van visconsumptie staat Nederland op de twaalfde plaats. “Een redelijk goed gemiddelde, al is dit voor een land dat grenst aan zee met veel verse, eigen aanvoer best opmerkelijk”, aldus het Visbureau.

Top 5 vis

De Nederlandse consument eet verschillende soorten vis, vooral buitenshuis. De top 5 bestaat nog steeds uit zalm, tonijn, haring. kabeljauw en mosselen. Binnen het gezin eten de meeste kinderen tussen acht en zestienjaar mee als de maaltijd vis bevat en ruim de helft vindt het lekker en gezond. Viswinkels en viskramen met bijhorende eetgelegen zorgen nog altijd voor minstens 40 procent van de totale visverkopen.

Prijsstijgingen

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vis in de eerste zeven maanden van 2022 gemiddeld 5 procent duurder. De prijzen van verse en gekoelde vis stegen met 6,5 procent, bereidingen en conserven met 6,8 procent, en tot slot gerookte, gedroogde of gezouten vis met 2,1 procent. Juli 2022 stegen de visprijzen nog verder. Er waren prijsstijgingen van meer dan 10%.

Verwachtingen toekomst

De verwachten voor de tweede helft van 2022 zijn verdeeld. Analisten van ABN AMRO verwachten een stabiele ontwikkeling van de vraag naar vis. Vis vormt een goed alternatief voor vlees. Duurzaamheid en gezondheid zijn daarnaast ook goede redenen voor de consument om voor vis te kiezen. 
Analisten van de Rabobank zijn minder optimisch, meldt het Visbureau. Ze verwachten dat consumenten gaan bezuinigen vanwege de gestegen kosten. De vraag is of ze dan nog voor de duurdere Noordzeevis kiezen.

Bron: Nederlands Visbureau

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?