Visafslag Lauwersoog aangesloten bij internationale marktplaats Pefa.com

21 april 2023 Redactie Vismagazine

De Visafslag Lauwersoog is vanaf 1 mei 2023 aangesloten bij het online veilingplatform Pefa.com. Dit betekent dat de garnalen en vis die bij de visafslag aanlanden voortaan via de internationale Pefa Auction Clock worden verhandeld en de aanvoerders krijgen toegang tot een internationaal netwerk van kopers.

“Met de aansluiting op het Pefa-netwerk breiden wij de dienstverlening naar onze aanvoerders sterk uit,” licht directeur Barbara Holierhoek van Visafslag Lauwersoog de overgang toe. Meer dan 50 kotters verkopen hun vangst via de aan de Waddenzee gelegen visafslag. De omzet van Visafslag Lauwersoog bedroeg in 2022 14 miljoen euro, waarvan 66 procent afkomstig was van de aanvoer van Noordzeegarnalen. Het kopersnetwerk van Pefa bestaat uit 400 vishandelaren en kopers uit binnen- en buitenland. Ongeveer 80 procent van de transacties komt op afstand – online – tot stand. “Onze aanvoerders krijgen door de toetreding toegang tot een groot internationaal kopersnetwerk.”

Pefa

Alle verkooptransacties van Visafslag Lauwersoog vinden vanaf 1 mei 2023 plaats via de Pefa Auction Clock. Pefa is in 2008 opgericht en bestaat met de toetreding van Visafslag Lauwersoog uit een netwerk van 13 veilingen in Nederland, Zweden, Denemarken en Italië. In 2022 verhandelde Pefa 45 miljoen kilo vis tegen een waarde van 270 miljoen euro.

Digitalisering vangstdata

De uitbreiding van de dienstverlening zorgt ook voor een verdere digitalisering van de vangst- en opbrengstdata, ook na het wettelijk verplichte zeven van de garnalen op de afslag. Garnalenvissers krijgen door gebruik te maken van de in 2022 geïntroduceerde Pefa garnalen-administratiemodule, al dan niet in combinatie met Pefa eLog, via hun mobiele telefoon direct toegang tot alle relevante, afgeschermde, eigen data.

Factoring via UFA

Alle verkooptransacties van Visafslag Lauwersoog worden vanaf 1 mei via factoring dienstverlening door United Fish Auctions gefactureerd. United Fish Auctions (UFA) factureert op deze manier al jarenlang succesvol de aankopen van Nederlandse, Belgische, Franse en Spaanse afnemers aan de bij Pefa aangesloten Zweedse en Deense visafslagen. Door deze samenwerking kunnen de kopers met één bankgarantie of borgstelling vis en garnalen kopen bij alle UFA-visafslagen, de aangesloten Pefa visveilingen uit Zweden en Denemarken en vanaf 1 mei ook bij Visafslag Lauwersoog.

Altijd op de hoogte blijven?