Vis op zeewier

25 oktober 2011

Visser Jan Rotgans schotelt zijn passagiers tijdens wintertochten op zijn boot, de Johanna II een nieuwe culinaire attractie voor: Vis gestoomd op zeewier. Dat meldt de Wieringer Courant.

‘Nou ja, ik heb het niet helemaal zelf bedacht’, zegt de Wieringer, die al jaren zijn visserijbedrijf combineert met vaartochten voor toeristen en dagjesmensen. ‘Ik kwam dit gerecht tegen in een boek van de Engelse kok Rick Stein. Er zijn landen waar ze zeewier eten en ik vroeg me af of ik daar ook niet eens wat mee zou kunnen doen. Dus heb ik maar eens wat van meegenomen tijdens een van mijn oestertochten.’

Aan boord heeft Rotgans een bak op een gasbrander staan. Op een bodempje zeewater legt hij een laag blaasjeswier, ook wel bekend als ‘klappers’. Daarop gaat een laag kruiden: venkelgroen, dille, salie en peterselie. Dan volgt de vis. Tenslotte wat schijfjes citroen en wat knoflook voor het aroma en dan het deksel erop. ‘Het ziet er mooi uit, het ruikt lekker en je proeft de zee’, aldus de kokende schipper.

Koken doet hij bovendeks, maar het buffet wordt beneden geserveerd, waar de kachel brandt. Behalve de vis zijn er nog andere heerlijkheden, zoals een bisque van krabben, kleurrijke salades, oesters en zalm, gerold in een zelf gerookt mengsel van zout, suiker en peper. Het is niet heel moeilijk wat ik doe, dat zou me ook niet passen. Het enige dat ik wil is dat de mensen lekker eten en met een goed gevulde maag van boord gaan. (foto: Wieringer Courant)

Altijd op de hoogte blijven?