Vis in de media | Week 8-2023

25 februari 2023 Paul einerhand via Unsplash

Europa wil natuurgebieden op zee sluiten voor visserij, Gemeente Den Haag wil van aandelen visafslag af en vis verdwijnt uit grootste zoetwater meer in Zuidoost-Azië. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

“Helft van de bedrijven kan hogere kosten nauwelijks of niet doorbreken”, kopt CBS. Ruim 56 procent van de ondernemers geeft aan dat prijsstijgingen de meest zorgelijke ontwikkeling vormen voor hun bedrijf het komende jaar. Bijna de helft van de ondernemers zegt de kosten voor hun klanten voor een klein deel te kunnen doorbreken.

Visserij

Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond vertelt aan NH Nieuws dat minstens de helft van de Nederlandse visservloot verdwiijnt. “Veertig schepen zijn al gesloopt, liggen bij de sloop of zijn helemaal ontmanteld.”

“Het ziet er slecht uit, de visserij krijgt aanslag op aanslag te verwerken,” reageert Kees van Beveren, voorzitter van de visserijorganisatie PO Delta Zuid, in PZC op het Europese voorstel om in 2030 dertig procent van de EU-wateren een beschermde status te geven. 

Groot-Waterland spreekt Patrick Schilder, de laatste palingvisser van Volendam. "Ik ben visser op de ‘Volendam 64’, samen met mijn twee broers en mijn vader. En mijn vader wordt in maart tachtig. En die vaart iedere dag mee. Tot zijn laatste snik. En het is de bedoeling dat wij het ook gaan overleven."

VIsafslag

De gemeente Den Haag heeft geen vertrouwen meer in de visafslag in Scheveningen en wil van haar aandelen in United Fish Action af. Het gaat de laatste jaren niet zo goed met de visserijsector in Scheveningen en de vooruitzichten lijken uit een eerste evaluatie niet zo positief, meldt het AD. Onder andere de gemeenteraadsfracties van Hart voor Den Haag, VVD en ChristenUnie-SGP zijn het hier niet mee eens.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Ander nieuws

VRT meldt dat er in Ieper meer dan 500 kilo aan vis in het water is uitgezet. Elk jaar moet de stad het visbestand aanvullen. Het aantal bestaat uit verschillende soorten vis om zo voor een goed evenwicht in diversiteit te zorgen. 

In de Haagse Hogeschool zijn er sinds kort 100 mosselen en 10 paraplu’s te vinden, meldt het AD. Kunstenaar Bram de Jonghe verwerkte de mosselen in de muren van de school en wilde hiermee de studenten “een hart onder de riem” steken na corona, inflatie en de oorlog. Hij werkte vijf maanden aan het project. 

Zondagochtend 19 februari vond de traditionele Visserhulde – herdenking van vissers die op zee zijn gestorven – in het Belgische Heist plaats. "Tijdens een sobere maar aangrijpende ceremonie werden, in samenwerking met Volkskunstgroep De Sloepe, kransen neergelegd door een groot aantal verenigingen, instellingen en groeperingen", aldus KW.

De vis verdwijnt uit het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië, meldt NPO Radio 1. "Meer dan een miljoen mensen in de regio leven van visvangst. Maar sinds enkele jaren daalt het visbestand in het Tonlé Sap meer in Cambodja drastisch." 

 

Altijd op de hoogte blijven?