IJslandse zalmen worden levend opgegeten door zeeluis, schrijft RTL Nieuws. Een IJslandse viskwekerij moet ongeveer een miljoen zalmen ruimen omdat ze last hebben van zeeluis. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is niet mogelijk, omdat de zalmkwekerij op open zee is.
“Éen vis op je bord, één vis in zee.” Citeert Studio Alphen. Zo luidt het motto van BlueLinked, dat het kweeksysteem TinyOcean heeft ontwikkeld. Hiermee kweken ze vis voor consumptie, zodat deze niet meer uit de natuur gehaald hoeven te worden. Ook zet het bedrijf het kweeksysteem in voor oesterrifherstel: oesters hechten zich in het systeem en worden vervolgens uitgezet in de Noordzee.
Dat de Nederlandse visserij het moeilijk heeft, is algemeen bekend. Vanwege de hoge brandstofkosten zet de sector alle zeilen bij. Maar, zo meldt het Noordhollands Dagblad, zorgen de vangsten pijlinktvis en zeekatten voor lichtpuntjes; deze worden goed gevangen.
De vissersbond schat de schade door de blauwe zwemkrab op 100 miljoen euro, schrijft Trouw. De soort eet alles wat zich op de zeebodem bevindt. Daarnaast knippen de dieren met hun scharen de netten kapot.
Digitalisering in de visserij, wat levert het op? Martin Pastoor deelt op Visserij Nieuws zijn bevindingen. Hij belicht zowel de voor- als nadelen: de kansen in de vorm van de visserij in de kenniswereld op zee, tegenover het mogelijke misbruik van gegevens.
“Schotse regering schrapt plannen hoog beschermde mariene gebieden (HPMA’s)”, kopt Visserij.nl. Eerder dit jaar maakte de regering al bekend dat ze de plannen om in 10 procent van de Schotse wateren strenge regels voor visserijactiviteit in te voeren tot nader order zouden gestaken. Deze week bevestigde de Schotse regering volledig van deze plannen afzien.