Vis in de media | Week 21-2023

27 mei 2023 Redactie Vismagazine Paul Einerhand via Unsplash

De duurzame Kvarøy kweekzalm, de ontmanteling van de Helderse visafslag, verdriet rondom de sanering van de vissersvloot en de laatste palingvisser van Volendam. Wat lazen we de afgelopen week over de sector? Een greep uit de media.

Vis

Marketing Tribune spreekt Bart van Olphen van Fish Tales over de duurzame Kvarøy kweekzalm van Alf Knutsen. “Er komt twee keer zoveel vis uit dan erin gaat. Zonder dat het ook maar enigszins ten koste gaat van de kwaliteit en smaak. Dé kweekvis voor de toekomst”, aldus Van Olphen

Visserij

De landbouw- en visserijcommissie van het Europese Parlement hebben tegen de Natuurherstelwet gestemd. “Het is een goede stap in de goede richting”, reageert Kees van Beveren, namens de Zeeuwse vissers op Omroep Zeeland.

De uitzending van Helden van Velsen van RTV Seaport stond afgelopen week in het teken van de visserij. Jan Zwanenburg, al 63 jaar actief is in de sector, was als gast aanwezig. Hij zag in alle jaren veel veranderen en vertelt over de metamorfose die visserij heeft doorgemaakt.

Op Omroep Zeeland aandacht voor de sloop van vissersboten in het kader van de saneringsregeling. Het doet pijn en niet alleen bij de vissers. “Kapitaalvernietiging, dat is wat het is, aldus projectleider Gerrit van Damme.

In Schuttevaer aandacht voor de resterende Helderse vloot. “De Helderse vissersvloot bestaat nog uit zes kotters. Met de onder Duitse vlag varende BRA-2 en BRA-7 meegerekend, zijn het er acht. Die proberen er nu het beste van te maken.”

Groot Waterland spreekt Patrick Schilder, de laatste palingvisser van Volendam. “Nog voor mijn 16e nam mijn vader mij mee op zee (IJsselmeer – red.) en als jongste Nederlander had ik op mijn 17e mijn eigen schip. Op dat moment lagen er in Volendam nog 32 vissersschepen.”

Visafslag

NH Nieuws brengt de ontmanteling van de visafslag van Den Helder in beeld. “Ik vind het helemaal niets: verdrietig”, zegt medewerker Bert de Groot. “Ik was erbij in 1994 toen dit opgebouwd werd. Nu sloop ik datgene waar ik mijn hart had liggen.”

 

 

Altijd op de hoogte blijven?