Vis in de media | week 20-2023

19 mei 2023 Redactie Vismagazine Vismagazine

Het succes van de slimme vislift, vriestrawler SCH-123 zilversmelt, verslag van het Strategisch Europees Visserij Overleg en Belgisch restaurant serveert al Zeeuwse mosselen. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Visserij

“Haring, makreel, horsmakreel, sprot en blauwe wijting zijn bekende pelagische soorten waar de trawlervloot zich op richt”, meldt Schuttevaer. “De minder bekende zilversmelt behoort ook tot dit rijtje. De vriestrawler SCH-123 arriveerde onlangs met een fikse lading van deze bijzonder vissoort.”

In Alles over Katwijk aandacht voor de protestactie van de vissers, die massaal de scheepshoorn lieten klinken. “Visserij is onderdeel van Nederland en van Europa, haar cultuur en tradities. Dat mag niet verloren gaan”, aldus Dirk Kraak van de kotter BRA 7 ‘Jade’.

De Nederlandse Vissersbond doet verslag van het Strategisch Europees Visserij Overleg (SEVO) van vrijdag 12 mei. Hierbij was Minister Adema als speciale gast aanwezig. “Tijdens het overleg is over diverse onderwerpen gesproken. Van Europese tot nationale problematiek zijn onderwerpen aan bod gekomen.”

Handel

Ugchelen heeft een viswinkel. In de buurt spreekt Saar Vetter (21), de bedrijfsleider van ’t Vishuus. “Ik heb altijd al een eigen zaak willen hebben. Niet perse in vis. Daar ben ik ingerold, het was mijn bijbaan. En het bevalt heel goed.”

Vis

De miljoenste vis is door de slimme vislift bij Heteren gezwommen. “Dat zoveel vissen het gebruiken, daar zijn we erg blij mee. Soms zwemmen er wel 500 vissen per dag door de vislift”, zegt ecoloog Arnold Osté van Waterschap Rivierenland in De Gelderlander.

Tijdens het radioprogramma Vroege Vogels aandacht voor het nieuwe boek ‘Ansjovis: kleine vis, groot verhaal’. “Het is eigenlijk de Freddy Mercury onder de vissen, met die enorme overbite”, aldus auteur Petra Possel, die door heel Europa de ansjovis achterna reisde.

Hoewel het seizoen voor hangcultuurmosselen pas 31 mei opent, staan bij restaurant Picardie in het Belgische Blankenberge de eerste Zeeuwse mosselen al op tafel. “Het is uitzonderlijk vroeg, maar deze mosselen zijn al erg goed. Gasten staan ervoor in de rij”, zegt chef en eigenaar Arno Dickburt in PZC.

Altijd op de hoogte blijven?