Vis in de media | Week 13-2023

31 maart 2023 Charlotte Kwakkelstein Pixabay

Duitse en Franse Vissers protesteren, Europarlementariër wil de pulsvisserij terug op de Europese agenda en Belgische vissers vangen veel inktvis. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Visserij

Vissers zijn teleurgesteld in minister Piet Adema van Landbouw en Natuur, omdat hij de sector niet te hulp wil schieten, meldt het AD. Tijdens een Kamerdebat op woensdag 22 maart kreeg Adema kritiek op zijn beleid. Verschillende Kamerfracties vroegen de minister afstand te nemen van de nieuwe Europese regels.

“De bemanningen van zo’n 90 garnalenkotters voerden woensdag 22 maart actie in de haven van Büsum in Noord-Duitsland”, meldt Schuttevaer. De Duitse garnalenvissers voelen zich in de steek gelaten door hun overheid.

Europarlementariër Peter van Dalen wil nieuwe kansen voor de pulsvisserij. “Deze vismethode en de discussie daarover moet terugkomen op de politieke agenda hier in Brussel”, zegt hij tegen Omroep Flevoland. Van Dalen heeft doctor Pim Boute dinsdag 28 maart uitgenodigd in het parlement om een presentatie te geven. 

Eind oktober 2022 kwam er plotseling een eind aan de visserscarrière van de broers Van der Vis toen de as van de vislier brak. “Reparatie was te kostbaar en verkoop van het schip was nu geen optie meer”, meldt het NoordHollands Dagblad. Dinsdag 28 maart verliet hun kotter voor de laatste keer de haven, op weg naar de sloop.

Franse vissers protesteren sinds zondagavond 26 maart tegen het Europees project om de bodemvisserij in te perken, meldt Visserij.nl. Elf vissersschepen blokkeren de ingang van de Franse vissershaven, Boulogne-sur-Mer. De blokkade zal naar verwachting tot dinsdag duren.

De ChristenUnie Katwijk heeft samen met de SGP een motie ingediend met de oproep voor een breed onderzoek naar de impact van activiteiten in natuurgebieden op zee, meldt RTV Katwijk. Dit is naar aanleiding van de Europese plannen om in 2030 de Natura2000 gebieden te sluiten voor bodemvisserij. De motie is met een ruime meerderheid aangenomen door de gemeenteraad.

Vishandel 

Amersfoort is vanaf vrijdag 31 maart een nieuwe viskraam rijker. “De kraam stond al in onder andere Arnhem, maar we wilden ‘m graag wat dichter bij huis hebben”, zegt eigenaar Desmond Tukker, tegen In de Buurt. Drie jaar geleden heeft hij het bedrijf over genomen van zijn vader.

De 20ste eeuw moest nog beginnen toen drie zussen een poissonnerie openden. Honderdvijfentwintig jaar later zet Jonas Impe het bedrijf nog steeds voort. “Een schone vis maakt me nog altijd gelukkig”, zegt hij tegen het Nieuwsblad.

Ander nieuws

“Belgische vissers voerden het voorbije jaar meer vis aan, en konden die aan hogere prijzen verkopen”, meldt Vilt. “In de netten zat traditioneel vooral tong, maar ook veel inktvis. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Stabel.”

Wim Lybaert is het nieuwe tv-programma gestart ‘Een jaar op zee’. “Ik wou weten hoe het voelt om als visser de zee op te gaan”, vertelt Lybaert, aan De Morgen. De vissers reageerde positief toen Lybaert voor het eerst aan kwam met het idee om ‘iets’ over de visserij te maken.

 

Altijd op de hoogte blijven?