Vis in de media | Week 12-2023

24 maart 2023 Charlotte Kwakkelstein

Protesten Duitse garnalenvissers, Minister Piet Adema over de toekomst van de garnalenvisserij en pilot plantaardige proteïne voor zalm. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Visserij

Duitse garnalenvissers uitten donderdag 23 maart hun ongenoegen over de aanbeveling van de Europese Commissie om alle bodemvisserij in de Waddenzee te verbieden. De vissers organiseren bij Büsum een kotterdemonstratie, gevolgd door een bijeenkomst. “Je kunt geen 5000 vierkante kilometer sluiten om 200 vierkante kilometer riffen te beschermen”, zegt Bettina Adam, bestuurslid van de Duitse garnalenvisserij, tegen Visserij.

Louwe Post ziet nog steeds mogelijkheden voor de visserij met smart fishing. Hij hangt schepen vol met sensoren en koppelt daar data aan over temperatuur, windrichting en andere factoren. “Als een schip naar zijn visbestek stoomt is het ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Die kunnen wij voorspellen”, vertelt Post aan WNL. En de overige data kan verkocht worden aan onderzoekers.

Omroep West heeft een reportage gemaakt over de Katwijkse vissersfamilie Messemaker. Het vissersberoep zit al generatie op generatie in de familie. Henk Messemaker moest vanwege ziekte het schip verlaten, maar dat is voor hem nog steeds wennen. Al zijn zonen zitten in de visserij.

“Minister Piet Adema van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij is niet van zins de gedoogbeschikking voor de garnalenvisserij in de Waddenzee en Noordzee te beëindigen”, meldt het Dagblad van het Noorden. “Dat maakt hij vrijdagavond duidelijk in Lauwersoog. De bewindsman zei wel dat de toekomst van de garnalenvisserij zorgelijk is.”

NH sprak met Hendrik Kramer over de toekomst in de Noord-Hollandse visserij. Hij vindt dat er een andere aanpak nodig is. “De door hem duurzaam gevangen vis moet niet meer opgaan in het totaal van de Nederlandse vangst, maar via een korte keten rechtstreeks bij restaurants en consumenten belanden.”

Kweekvis

Sealand Advanced Aquaculture heeft een Patagonia King Salmon op het land gekweekt in een geavanceerd recirculatiesysteem. De zalm wordt samen met creative agency Vengean wereldwijd op de markt gezet doormiddel van een brand movie, meldt Marketing Tribune

FoodBusiness sprak met Tanja van Dinteren, CFO en COO bij het Brits-Nederlandse bedrijf Deep Branch. Het bedrijf gebruikt CO2-gas van fabrieken voor de productie van een plantaardige proteïne, Proton. Er loopt een pilot om deze proteïne te gebruiken voor voer voor zalm en gevogelte.

Ander nieuws 

David Leijgraaff, eigenaar van de Vegan Sushi Bar, opent in april 2023 een nieuwe vestiging in Arnhem. Toen Davids zusje allergisch bleek te zijn voor vis ontstond het idee voor een vegan sushibar. “Sushi is haar lievelingsgerecht, maar door haar allergie kon ze het niet meer eten”, zegt David tegen De Gelderlander.

“In museum ‘t Fiskershúske in Moddergat is tot en met 21 mei de expositie ‘Leer van vis’ te zien”, meldt Actief. “In de tentoonstelling zijn de verrassende en duurzame toepassingen van vissenhuid te zien. Vissenhuid, een restproduct van de visserij, is opvallend ruw en sterk.” De tentoonstelling reist van 4 september 2021 tot en met juli 2023 langs negen musea.

Carla Kentgens gaat voor het Brabants Dagblad op bezoek bij het visrestaurant Merlin Seafood Bar in Eindhoven. De naam komt van het Franse woord ‘Mer’ en ‘Lin’ van Linda, de eigenaresse. “Chef-kok Ralf Smeulders maakt de borden elegant op. De ingrediënten zijn vers en smakelijk. ”

 

Altijd op de hoogte blijven?