Vis in de media | Week 10-2023

11 maart 2023

Vissers bezorgen een brandbrief bij de koning, varkenshouder verruilt vleesvarkens voor zalm, en een nieuw internationaal verdrag voor de bescherming van het zeeleven in de oceanen. wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Louise Fresco, bioloog, ecoloog en landbouwkundige, was te gast in het tv-programma De Afspraak. Ze sprak over het stikstofprobleem. “Dat hele stikstofprobleem hebben we onszelf natuurlijk aangedaan”, zei Fresco. “Wij hebben besloten dat droge gebieden kwetsbare gebieden zijn omdat daar een aantal soorten last hebben van stikstof. Dus betekent bij ons instandhouding dat we die stikstof niet willen hebben. Het is eigenlijk een politieke keuze over een ecologisch proces.”

In het FD aandacht voor het nieuwe internationale verdrag voor de bescherming van het zeeleven in de oceanen. “In 2030 moet 30% van de internationale wateren beschermd zijn tegen overmatige scheepvaart, visserij en mijnbouw.”

Visserij

Vissers maken zich ernstig zorgen over hun toekomst en bezorgden daarom deze week een brandbrief aan de koning. Veel media pakten dit op. We zagen berichten in het AD, NOS, NH Nieuws, Schuttevaer en Omroep Zeeland.

Een dag het bezorgen van de brandbrief vertelt woordvoerder Evert de Blok aan Schuttevaer dat hij blij is met de reacties op het protest van SGP en VVD. “De SGP gaat een motie indienen en Tweede Kamerlid Peter Valstar van de VVD heeft de brief geagendeerd voor de commissievergadering van het ministerie van LNV.”

Vanwege alle onrust in de sector besloot fotografe Gerda Koning om tientallen portretten te maken van Volendamse vissers. “Zolang er nog (oud-)vissers zijn in haar dorp moeten hun verhalen gehoord worden, vindt ze”, aldus Noordhollands Dagblad.

Viskweek

“Varkenshouder verruilt vleesvarkens voor zalm”, kopt PigBusiness. Varkenshouder John Wijdeven uit Uden (NB) draaide technisch goed en hield zijn zesduizend vleesvarkens. Desondanks deed hij mee met de Saneringsregeling Varkenshouderij en bouwt zijn bedrijf om tot de eerste indoor zalmkwekerij van Nederland. 

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Visvervangers

“Ik heb zelf een passie voor koken en doe daarom ook de boodschappen voor thuis. Ik zag het aanbod plantaardige vleesvervangers groeien. Maar het aanbod van plantaardige ‘vis’ groeide niet. Daar wilde ik iets mee”, vertelt Simon Visscher aan Change Inc. Samen met Kramer Fish hebben ze tijdens het ontwikkelingstraject gekeken naar de structuur, gelijke voedingswaarde als vis en de smaak van de visvervangers.

Vis

In de Volkskrant gaat Caspar Janssen wekelijks op zoek naar een dier in zijn habitat. Afgelopen week was dit de purperslak. “De purperslak is terug in de Zeeuwse delta – problemen kunnen blijkbaar worden opgelost”, kopt de krant.

Vorige week hield de douane op Schiphol twee mannen aan die glasaaltjes naar Maleisië probeerden te smokkelen. Naar aanleiding van dit nieuws spreekt Nu.nl met Tessa van der Hammen, wetenschappelijk onderzoeker en aaldeskundige aan de Wageningen University & Research. “Over de paling weten we te veel niet.”

De Italiaanse vissers maken zich grote zorgen over de lage waterstand in de Italiaanse rivier de Po. NOS-correspondent Heleen D’Haens zocht uit hoe deze droogte invloed heeft op de visserij op venusschelpen. “We oogsten drastisch minder vongole.”

Vishandel

In het Dagblad van het Noorden een interview met haringboer Riemer Wijbenga. “Ik denk dat ik de laatste haringboer van de stad ben. Ik bedoel dan een haringboer die alleen haring verkoopt. En ik denk dat er in Nederland nog vier of vijf zijn. Erg hè.” 

Altijd op de hoogte blijven?