De visserij staat al jaren onder druk. Het verbod op de puls, hoge brandstofprijzen, toenemende wet- en regelgeving en de almaar kleiner wordende visgronden zorgen er voor dat veel vissers stoppen. Op Texel zijn er nog drie Noordzee- en zes garnalenkotters over. Om de activiteit in de haven van Oudeschild te behouden en de visserij te ondersteunen komt de gemeente Texel met drie innovatieve projecten op het gebied van vis- en algenkweek. Hierbij werkt Texel samen met Den Helder en Hollands Kroon.
Vis- en algenkweek
Het eerste project, Blauwe Polder, loopt al. In het gebouw van de CIV, onderdeel van de Visserijcoöperatie Texel, komen bassins en ruimtes voor de productie van vis en schelpdieren, als tarbot, kabeljauw, oesters, mosselen en krabben. In het tweede project staat de kweek van Yellowtail Kingfish centraal. Dit gebeurt in samenwerking met de gemeente Wieringen. En tot slot de kweek van spirulina in Den Helder. Dit alternatief voor dierlijke eiwitten kan worden gebruikt voor visvoer voor de eerste twee viskwekerijen.
Financiering
“Je kunt nooit compenseren wat vissers kwijt zijn geraakt in hun beleving. Je kunt alleen de visserijgemeenschap ondersteunen in wat er mogelijk is als alternatief”, zegt wethouder Rikus Kieft van de gemeente Texel tegen NH Nieuws. Voor de financiering van de drie projecten kijkt Texel deels naar de overheid. De Rijksoverheid trekt namelijk dertig miljoen euro uit voor de ondersteuning van de visserijgemeenschappen. Texel wil daar twee miljoen van hebben voor de drie projecten. De rest moet uit de regio komen.
Bron: NH Nieuws