Verlenging toegang EU-vloot tot Britse wateren tot 2038

28 mei 2025 Redactie Food Pixabay
NIEUWS | De toegang voor vissers uit de EU tot Britse wateren is met twaalf jaar verlengd, tot 2038. Dat is onderdeel van een nieuw akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Deze deal is van essentieel belang voor de Nederlandse visserij.

Afgelopen week werden de afspraken rondom visserij in London officieel bevestigd door de EU-voorzitter Ursula von der Leyen en de Britse premier Keir Starmer.

Input van Nederland

In de aanloop naar het nieuwe akkoord tussen de EU en het VK heeft Nederland er stevig op ingezet de visserijbelangen veilig te stellen. Premier Dick Schoof, minister Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Rummenie (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) waren actief betrokken bij het diplomatieke overleg over dit akkoord. In het eerdere Brexit-akkoord dat tot 2026 loopt moeten EU-landen een kwart van hun quota inleveren. Dit zal ook veranderen, voor de verlenging van 12 jaar hoeven de EU-landen geen quota af te dragen.

Staatssecretaris Jean Rummenie reageerde positief op het akkoord; “Deze deal geeft perspectief en daar ben ik ontzettend blij mee. De Nederlandse vissers hebben zekerheid nodig en door deze deal kunnen we op de Noordzee blijven vissen. De huidige quota’s in de VK-wateren blijven daarmee gehandhaafd. De samenwerking met het Verenigd Koninkrijk koesteren we, de Nederlandse visserijsector is voor een groot deel van haar vangsten afhankelijk van de wateren van het VK. Dit geeft een solide basis om ook de komende jaren binnen de EU goed met het VK te blijven samenwerken.”

Positief voor de sector

Volgens de Nederlandse Vissersbond is het resultaat “goed nieuws voor de sector.” Ook Durk van Tuinen is positief, naast de jarenlange zekerheid is het behoud van quota ook van belang: “Twaalf jaar zekerheid, en zonder negatieve gevolgen voor de visquota, is een goede uitkomst.” Tegelijk waarschuwt hij voor voorzichtigheid: Tegelijkertijd waarschuwt hij voor voorzichtigheid: “We hopen dat er geen nadelige verrassingen opduiken in de verdere uitwerking van het akkoord.” Het Britse parlement en de EU-raad moeten het akkoord nog wel definitief bekrachtigen.

Europêche

Ook Europêche, de belangenorganisatie voor de Europese visserijsector, is positief over het akkoord. “Een constructieve stap richting stabilisering van de post-Brexit visserijrelaties". Volgens directeur Daniel Voces biedt het akkoord stabiliteit voor Europese vissersvloten en kustgemeenschappen: “De verlenging van de visserijtoegang tot 2038 biedt cruciale stabiliteit voor onze vloot en kustgemeenschappen. Het is een duidelijk voorbeeld van wat pragmatische en constructieve samenwerking kan opleveren.” Europêche hoopt dat dit akkoord ruimte biedt voor onder meer toegang tot zandspiering en verbetering van duurzaamheid in gemeenschappelijke bestanden.

Ruimte voor het VK

Ondanks dat de toegang tot de wateren is vastgelegd, behoudt het VK de ruimte voor het uitvoeren van eigen wet- en regelgeving. Hiermee kan het VK technische aanpassingen in het visserijbeleid door voeren. In de onderhandelingen zijn er ook geen directe beperkingen opgenomen voor specifieke vistechnieken.

Altijd op de hoogte blijven?