Veel jonge mosselen in de Waddenzee
SCHELPDIEREN | Wetenschappers staan voor een raadsel. Het lijkt erop dat het aantal mosselbanken is verdubbeld, maar de oorzaak is onbekend. Ook is het afwachten de kleine mosselen kunnen uitgroeien tot volwassen exemplaren.
Het aantal jonge mosselen in de Waddenzee is het afgelopen jaar enorm gegroeid. Op de droogvallende platen is er 4000 hectare mosselbanken bij gekomen, blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). Ook wetenschappers van het NIOZ bevestigen dit beeld, maar het is gissen naar de oorzaak.
Groei mosselen
De wetenschappers van de WUR monitoren met satellietbeelden de mosselbanken in de Waddenzee. Marien bioloog Karin Troost vertelt aan NOS dat het aantal mogelijk is verdubbeld. Dit is goed nieuws voor het ecosysteem. De jonge mosselen zijn slechts enkele millimeters groot en dienen vooral als voedsel voor vogels en platvissen. Daarnaast creëren ze structuren die andere organismen huisvesten en ze dragen bij aan een gezonde waterkwaliteit door voedingsstoffen te filteren.
Garnalen
De oorzaak van de nieuwe aanwas is onbekend, alhoewel het er op lijkt dat de garnaal daarin een rol speelt. De jonge mossellarven dienen normaal gesproken als voedsel voor garnalen en daar zwemmen er momenteel veel minder van in de Waddenzee. Garnalen houden niet van kou en ruilen na een strenge winter minder snel de warmere Noordzee in voor de koude Waddenzee. Hoewel de winter van 2023-2024 niet streng echt te noemen was. Wel is er een toename van het aantal vissen, zoals wijting, die garnalen als voedselbron hebben.
Zoetere Waddenzee
In Trouw geeft Bruno Ens, gepensioneerd vogelonderzoeker en verbonden aan het NIOZ, nog een andere reden. Het water van de Waddenzee zoeter is geworden door de hevige regenval. Daar houden garnalen niet vak. En ook zeesterren – een andere natuurlijke vijand van de jonge mosselen – blijven daarvoor weg.
Blijvende aanwas?
Of de mosselen zich ook kunnen ontwikkelen tot volwassen dieren die geschikt zijn voor de menselijke consumptie is afhankelijk van het weer. Stormen, die steeds vaker voorkomen, kunnen jonge mosselbanken makkelijk wegblazen. Een periode met onstuimig weer kan er voor zorgen dat alle nieuwe aanwas weer verdwijnt.
Nieuwsbrief
Geen nieuws missen van Vismagazine? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het laatste nieuws en achtergrondartikelen in je mailbox.