Urker vissers werken aan een nieuwe kotter die meer doet dan alleen maar vissen. De kotter wordt voorzien van techniek die informatie uit de zee haalt en deze door kan sturen naar de overheid, onderzoekers en het onderwijs. Het nieuwe vissen noemen ze het, aldus Omroep Flevoland.
Dat veel vissers het moeilijk hebben is geen geheim. Hoge brandstofprijzen, inkrimping van de visgronden, toenemende wet- en regelgeving zorgen voor onzekerheid over de toekomst. Het nieuwe vissen kan hierbij helpen. Veel vissers kunnen op zee heel veel gegevens verzamelen, die bruikbaar zijn voor de overheid en de wetenschap. Denk aan informatie over de bodem en waterkwaliteit tot wat er allemaal vaart op de Noordzee en verder.
Speciale sensoren
“Het verdienmodel zit 'm niet meer alleen in vissen”, vertelt Albert Hartman van de Visserij Coöperatie Urk (VCU) aan Omroep Flevoland. Hij ziet veel waarde in een eventuele samenwerking met Defensie. “Als we vissersboten voorzien van speciale sensoren, dan kunnen we daarmee detecteren dat er iets op de bodem ligt wat daar mogelijk niet thuishoort. Of dat er bijvoorbeeld een Russische onderzeeër in de buurt is.” Hij gaat volgende maand bij het ministerie van Defensie praten over de plannen.
Automatisch
Alle informatie die de sensors onderweg verzamelen wordt opgeslagen in een blackbox en wordt automatisch verstuurd. De visser zelf hoeft niks te doen, behalve uitvaren. In België maken schippers al gebruik van dergelijke techniek.
Duurzaam
De bouw van de eerste kotter die is voorzien van dergelijke techniek start deze maand bij Werft Shipbuilding op Urk. Naast allerlei techniek is ook duurzaamheid een belangrijke factor. Het nieuwe schip gaat bijvoorbeeld ook minder brandstof verbruiken.
Bron: Omroep Flevoland