
Voedselallergieën vormen een groeiend probleem binnen de voedingsindustrie, mede door de opkomst van nieuwe eiwitbronnen zoals insecten, peulvruchten en algen. Om deze allergische reacties in kaart te brengen en te beperken, is het belangrijk dat de sector inzicht krijgt in hoe er wordt omgegaan met deze meldingen.
Mosin-project
Het Mosin project is een samenwerking tussen verschillende stakeholders uit de gezondheidszorg, patiëntenorganisaties, voedselproducenten, retailers, regelgevende instanties en universiteiten. Het project richt zich op het ontwikkelen en implementeren van een monitoringsysteem voor opkomende allergieën om risicomanagement voor allergieën te verbeteren en te harmoniseren. Tijdens dit project is er dus samenwerking gezocht met de Universiteit Maastricht en de HAS green academy.
Expertise gevraagd voor enquête
De studenten van de HAS en Mirte Florie hebben voor het uitvoeren van dit onderzoek een enquête opgesteld. Deze enquête is onderdeel van een breder onderzoek maar voor nu willen ze inzicht creëren in hoe er op het moment wordt omgegaan met allergenen informatie en monitoring hiervan. Met het invullen van de enquête wordt er bijgedragen aan het verbeteren van toekomstbestendige voedselveiligheid en het verminderen van gezondheidsrisico’s voor allergische consumenten.
Emma Gradussen, een van de HAS green academy studenten is onlangs ook geïnterviewd voor haar bijdrage tijdens het opzetten van een nieuwe methodiek rondom PAL-waarde. Het interview met Emma en haar optiek over de ontwikkelende sector is binnenkort te lezen op EVmi.